Drożdżówki z jagodami i budyniem oraz kruszonką to przepyszny deser w sezonie na jagody. Puszyste i maślane domowe drożdżówki z pysznym nadzieniem i kruszonką.
Drożdżówki możesz wykonać ze świeżych jagód w sezonie letnim, natomiast poza sezonem wystarczy dodać zamrożone owoce.
Drożdżówki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Ciasto jest mięciutkie, lekkie i puszyste. W połączeniu z jagodami, budyniem i kruszonką są przepyszne. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.
REKLAMA:
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 14 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 600 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 żółtko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
BUDYŃ
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 2 żółtka
KRUSZONKA
- 150 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 100 g roztopionego masła
DODATKOWO
- ok. 500 g jagód świeżych lub mrożonych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z suchymi drożdżami (jeśli ciasto wykonasz na świeżych drożdżach wcześniej trzeba wykonać rozczyn z odrobiny mleka, cukru i mąki). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, ciepłe mleko, jajko i żółtko i lekko mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy zagniatanie dodając stopniowo w kilku porcjach roztopione i jeszcze lekko ciepłe masło oraz olej. Ciasto powinno być jednolite i lekko klejące. Formujemy w kulkę, zawijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości. W międzyczasie gotujemy budyń. 400 ml mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę i gotujemy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy wierzch folią i zostawiamy do ostygnięcia. Do roztopionego masła na kruszonkę dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem do powstania kruszonki, odstawiamy. Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy ciasto na 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce piekarnika w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie szklanka wykonujemy wgłębienia. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Połowę wgłębienia wypełniamy budyniem, a pozostałą jagodami. Obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 35 minut do zarumienienia skórki bułeczek.
Czy można pominąć budyń i dodać więcej borówek?
tak :)
Piekę czwarty raz.są przepyszne.
Robię już drugi raz w ciągu tygodnia…zrobiłam też wersję drugą z truskawkami.jagody wygrywają nawet u mojego męża,który za nimi nie przepada.przepis jest rewelacyjny.ciasto drożdżowe z dodatkiem oleju mnie wręcz zadziwiło ale cieszę się że wypróbowałam przepis bo bułeczki są cudownie pyszne???? dziękuję . Małgorzata
Jagody rozmrażać ? Boje się ze zakalec wyjdą :)
Nie musimy rozmrażać :)