Znajdź swój przepis

Miodownik

6 listopada, 2014

Miodownik to przepyszne wielowarstwowe blaty miodowe przełożone słodkim kremem kajmakowym. Tradycyjne ciasto podawane w święta Bożego Narodzenia.

Użyj koniecznie dobrego, naturalnego  miodu bo to podstawa ciasta. Wyjątek stanowią alergicy.

Miodownik możecie przygotować kilka dni wcześniej, im starszy tym lepszy.

Krem na bazie śmietany idealnie pasuje i nie warto go zmieniać na taki z kaszy manny.

REKLAMA:

Śmietana nadaje lekkiej kwaśności i uwydatnia smak miodu.

Ciasto nie jest mdłe co w przypadku midowników zdarza się nie wprawionym osobom w pieczeniu.

miodownik-ciasto

MIODOWNIK

CIASTO MIODOWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g cukru białego lub brązowego
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 70 g miodu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g masy kajmakowej
  • 30 g miodu
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy i odstawiamy na bok.

Do dosyć dużego garnka koniecznie o grubym dnie przekładamy masło razem z miodem i cukrem. Następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszamy. Od momentu roztopienia składników podgrzewamy jeszcze przez 5 – 7 min (nie doprowadzać do wrzenia).

Pod koniec dodajemy sodę i mieszamy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką tzw. hakiem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wystudzenia przykrywając ściereczką.

Ostudzone ciasto formujemy w kulkę, którą dzielimy podobnie jak rogaliki na osiem części. Każdą formujemy w kuleczkę. Następnie rozwałkowujemy na każdą na placki o śr. około 26 cm.

Przekładamy po jednej na papier do pieczenia, nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy w temp. 200C przez ok. 3 minuty do zarumienienia. Szybko przekładamy ciasto na blat i wykrawamy okrąg o średnicy 24 cm.

Skrawki ciasta zostawiamy na później. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi 7 częściami ciasta. Po upieczeniu wszystkich 8 warstw ciasta pozostałe skrawki lekko kruszmy, przekładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy jeszcze przez 3-4 min w 200 C.

Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na niewielkie kawałeczki, które posłużą później do obsypania wierzchu ciasta.

Żółtka na krem mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając do żółtek. Przekładamy na średni ogień i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową masę (budyń) owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy masę kajmakową i miód, miksujemy. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie stopniowo dodajemy masę budyniowo-kajmakową. Na koniec mieszamy masę ze śmietaną. Jeśli masa wydaje się za rzadka można ja wstawić do lodówki na 1 – 2 godz. do lekkiego zgęstnienia.

WYKONANIE:

Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub tortownicy lekko oprószamy zmielonymi kawałkami ciasta, następnie wylewamy ok. 5 – 6 łyżek masy i ponownie lekko oprószamy zmielonym ciastem. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wykorzystania składników. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą, na koniec obsypujemy zmielonymi kawałkami ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Blaty pod wpływem masy staną się miękkie.

 UWAGA: ja blaty lekko nasączałam wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne.

miodownik-ciasto-przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Witam serdecznie, zabrałam się za przygotowanie ciasta- wczoraj upiekłam blaty, a dziś zabrałam się za przygotowanie kremu i tu pojawił się mój dylemat. Otóż pierwszy raz robię budyń do ciasta z całych jajek i wyszła mi dość lejąca konsystencja w zapachu u smaku przypominająca jajecznicę. Czy tak właśnie ma być? Czy może lepiej przygotować budyń tylko z żółtek? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Możesz z samych żółtek

  2. szeptucha76 says:

    Blaty kupilam gotowe w sklepie z rosyjska zywnoscia, ale zrobilam mase z tego przepisu – pycha!

  3. Wygląda wspaniale i zapewne tak też smakuje. Mam zamiar upiec je na Wigilię i w związku z tym pytanie – ciasto wystarczy upiec dzień wcześniej czy może kilk dni aby zdążyło zmięknąć?

  4. Ciasto robiłam 1 raz zajeło mi dość dużo czasu przy wałkowaniu kulek chciałam zrezygnować bo przyklejało sie do blatu dodawałam wiecej mąki i przy 4 kulce dopiero nabrałam wprawy ale dokończyłam je i efekt był warty pracy bo wszyscy sie nim zachwycali!! Na gore posmarowalam cienka warstwe masy kajmakowej krowkowej bo mi została z puszki. Ciasto Miód! Polecam sie podjąć :)

  5. Pingback: Miodownik- C.
  6. Fakt wygląda apetycznie. Jaką mają grubość mniej więcej po rozwałkowaniu ??

    1. U mnie przed upieczeniem chyba z 1-2 mm podczas pieczenia lekko rośnie więc nie ma potrzeby, aby były grubsze

  7. Magdalena B. says:

    Oj, ale bym takie ciacho zjadła – gorzej z wykonaniem. Dosyć pracochłonne, ale może skuszę się na święta?

  8. Takie ciasto piekła na każdą Wigilię moja przyszywana babcia. Szkoda, że już nigdy nie zjem jej wersji.

  9. Dagmara O. says:

    Wygląda fantastycznie! Aż mi ślinka pociekła :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij