Ciasto Latte Macchiato to ewidentnie deser dla osób, które uwielbiają mocne smaki. Czuć w nim kakao, kawę a wszystko przełożone jest słodkim kremem śmietanowym. Ciasto ma bardzo ciekawy wygląd poprzez dodatek biszkoptów w środku ciasta i na wierzchu. Ciasto latte macchiato jest zwarte, dosyć ciężkie i aromatyczne, jeśli lubisz kawę i tiramisu to smak na pewno przypadnie Ci do gustu. Po kilku godzinach w lodówce ciasto jest bardzo pyszne i rewelacyjnie smakuje. Nazwa ewidentnie przywołuje kawę latte macchiato przez warstwy ciasta.
Moje blaty biszkoptowe mogłam bardziej nasączyć i dlatego podczas robienia ciasta pamiętaj, aby je dobrze nawilżyć. Efekt wtedy będzie smaczniejszy, chociaż u mnie ciasto i tak zostało zjedzone w mig.
Ciasto latte macchiato polecam raczej dla dorosłych niż dla dzieci, smak kakao jest dosyć intensywny sypiemy dodatkowo dosyć dużo na wierzch przez co dla dzieci może być go za dużo. Krem śmietanowy fajnie równoważy cierpki smak i nadaje słodyczy. Dodatkowo biszkopty tworzą bardzo ciekawą strukturę w cieście i także trzeba je nawilżyć kawą.
Efekt z kakao na wierzchu ciasta tworzymy dosłownie przed podaniem oprószając ciasto, inaczej kakao wchłonie wilgoć i po prostu ściemnieje.
Ciasto latte macchiato to ewidentne przysmak dla osób uwielbiających kawę i mocny smak kakao, pyszne warstwy i ciekawy wygląd tworzy całość, która może być serwowana na każdej rodzinnej i nie tylko uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO LATTE MACCHIATO – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka kremowego np. philadelphia
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 1/2 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1 1/2 szklanki mocnej kawy
- 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO:
- ok. 300 g biszkoptów okrągłych
- kakao do oprószenia
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując na średnich obrotach, aż piana stanie się gęsta i lśniąca (ok. 3 min). Dodajemy po jednym żółtku do wykorzystania wszystkich, cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy w kilku partiach przesiane suche składniki i bardzo delikatnie łączymy z ubitymi białkami za pomocą dużej łyżki np. drewnianej. Dodajemy olej i powoli mieszamy. Formę o wym. 23×43 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy z wysokości 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek. Miksujemy do momentu, aż masa będzie mocno gęsta (ok. 5 min.). Pod koniec dodajemy cukier puder przesiany przez sitko i ponownie chwilę miksujemy.
Gotowy blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu i układamy na nim biszkopty zatopione na chwile w kawie, lekko dociskając. Oprószamy kakao, układamy drugi blat biszkoptowy i dociskamy. Nasączamy ponczem, następnie wykładamy krem, biszkopty zatapiamy w kawie i układamy na kremie, lekko dociskamy. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub zostawiamy na całą noc. Oprószamy kakao przed podaniem.
Czy może być serek mascarpone?
tak :)
Dzień dobry! :) juz wielokrotnie robilam to ciasto i uwielbiamy je! :) zawsze jednak używałam jajek rozmiar M, teraz w domu mam jajka XL. I moje pytanie czy mam ich dac mniej, np 5 szt. czy mimo wszystko 6 tak jak w przepisie?
Pozdrawiam serdecznie!
Faktycznie dodaj 5 lub nawet 4 jeśli są naprawdę duże :) Pozdrawiam
Najpierw ubijamy kremówkę, a poźniej dodajemy serek ? czy wszystko razem
Wszystko razem :)
zrobiłam! stoi w lodówce i sie chłodzi! Ale wygląda super!
Swietnie :) daj znac czy smakowalo
Przepyszne!!! Polecam!