Lekkie jak puszek ciasto makówka na biszkopcie makowym z kremem śmietankowym. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które będzie doskonałym rozwiązaniem na szybki deser w święta.
Biszkopt makowy z zasadzie wykonujemy identycznie jak ten tradycyjny. Zasady są takie same, im białka lepiej ubite i połączone delikatnie z suchymi składnikami, tym będzie wyższy i puszysty.
Krem na bazie kremówki i mascarpone oraz galaretki jest leciutki i delikatny jak mgiełka. Doskonale pasuje do maku i biszkoptu. Galaretka zagęszcza krem i nadaje lekko cytrynowego posmaku.
Ciasto makówka to szybki, prosty i do tego przepyszny deser na świąteczny stół. Jeśli lubisz bardzo delikatne w konsystencji i smaku ciasta to na pewno ten przepis będzie idealny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO MAKÓWKA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maki, ziarenka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka, krystaliczna
- 3/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- wiórki kokosowe do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Na koniec powoli dodajemy mak i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie lub trzy części.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ma być płynna. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem galaretkę.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie wykładamy krem, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część kremu. Jeśli przekrawałaś na trzy części podziel krem na trzy. Wierzch oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki, aż krem stężeje.