Znajdź swój przepis

Pączki z serka

20 stycznia, 2023

Pączki z serka homogenizowanego, które wykonasz w 15 minut. Mięciutkie, pyszne i leciutkie mini pączuszki.

Pączki są niesamowicie pyszne i wilgotne w środku, dzięki dodaniu serka. Możesz je obtoczyć w cukrze pudrze lub lukrze. U mnie pączuszki są obtoczone w bardzo drobnym cukrze z odrobiną cynamonu.

ZAINSPIRUJ SIĘ MOIMI INNYMI PRZEPIS NA PĄCZKI.

Pączki nabierałam za pomocą łyżeczki i tworzyłam kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Natomiast możesz wykonać je większe i nabierać ciasto łyżką.

Do formowania kuleczek świetnym patentem jest posmarowanie rąk olejem. Nic nie przywiera i tworzymy dosyć kształtne kulki.

Do ciasta możesz dodać łyżeczkę octu, alkoholu lub soku z cytryny, ale nie jest to konieczne. Również bez tego pączuszki nie będą chłonęły tłuszczu.

Pączuszki z tego przepisu są błyskawiczne, ciasto podczas przygotowania nie sprawia żadnych problemów i do tego znikają w mig z talerza.

ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA KLASYCZNE MINI PĄCZKI.

pączki z serka

PĄCZKI Z SERKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 50 pączków

  • 500 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder, lukier lub miałki cukier do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na pączki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Dodajemy serek, jajka oraz sól i dokładnie mieszamy łyżką lub wyrabiamy mikserem końcówką z hakiem. Do małej miseczki wlewamy odrobinę oleju. Do garnka lub na patelnię wlewamy olej do smażenia. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i posmarowanymi w oleju dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pączki obtaczamy w cukrze pudrze, miałkim cukrze lub lukrze.

pączki z serka

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo fajne pączucie. Właśnie usmazylam😋

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x