Pączki z serka homogenizowanego, które wykonasz w 15 minut. Mięciutkie, pyszne i leciutkie mini pączuszki.
Pączki są niesamowicie pyszne i wilgotne w środku, dzięki dodaniu serka. Możesz je obtoczyć w cukrze pudrze lub lukrze. U mnie pączuszki są obtoczone w bardzo drobnym cukrze z odrobiną cynamonu.
ZAINSPIRUJ SIĘ MOIMI INNYMI PRZEPIS NA PĄCZKI.
Pączki nabierałam za pomocą łyżeczki i tworzyłam kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Natomiast możesz wykonać je większe i nabierać ciasto łyżką.
Do formowania kuleczek świetnym patentem jest posmarowanie rąk olejem. Nic nie przywiera i tworzymy dosyć kształtne kulki.
Do ciasta możesz dodać łyżeczkę octu, alkoholu lub soku z cytryny, ale nie jest to konieczne. Również bez tego pączuszki nie będą chłonęły tłuszczu.
Pączuszki z tego przepisu są błyskawiczne, ciasto podczas przygotowania nie sprawia żadnych problemów i do tego znikają w mig z talerza.
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA KLASYCZNE MINI PĄCZKI.
PĄCZKI Z SERKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 50 pączków
- 500 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- cukier puder, lukier lub miałki cukier do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na pączki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Dodajemy serek, jajka oraz sól i dokładnie mieszamy łyżką lub wyrabiamy mikserem końcówką z hakiem. Do małej miseczki wlewamy odrobinę oleju. Do garnka lub na patelnię wlewamy olej do smażenia. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i posmarowanymi w oleju dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pączki obtaczamy w cukrze pudrze, miałkim cukrze lub lukrze.
Co robię źle, że mi opadają? Gorące są piękne kulki a jak przestygną, robi się kapeć :(
Może troszkę dodac wiecej mąki :)
Bardzo fajne pączucie. Właśnie usmazylam😋