Tortilla to cienkie placki pszenne, na które przepis jest bardzo prosty z kilku składników. Domowa tortilla jest przepyszna, elastyczna i można ją wykorzystywać jako baza do przeróżnych dań.
Tortillę wykonujemy ze składników, które w większości na pewno masz w domu. Mąka, olej, sól oraz proszek do pieczenia. Olej można zastąpić roztopionym masłem.
Placki zaraz po przygotowaniu przechowujemy w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą. Możemy również zamrozić i przechowywać przez około 2 – 3 miesiące.
Tortillę, aby była elastyczna do zwijania farszu należy wcześniej podgrzać przez kilkanaście sekund w kuchence mikrofalowej lub zawinąć w wilgotny bawełniany ręcznik.
ZERKNIJ RÓWNIEŻ NA INNE PRZEPISY NA DOMOWĄ TORTILLĘ.
REKLAMA:
TORTILLA PRZEPIS
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 16 placków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem. Następnie dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy olej oraz gorącą wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na minimum 15 – 20 minut. Następnie ciasto dzielimy na 16 części (można użyć wagi kuchennej do odmierzenia porcji). Każdą cienko rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (u mnie placki miały ok. 24 cm średnicy). Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez ok. 1 minute z każdej strony. Podczas smażenia powinny powstawać małe lub większe bąbelki, wtedy przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki od razu przechowujemy pod przykryciem (najlepiej zawinąć w bawełniany ręcznik kuchenny), dzięki temu będą miękkie i elastyczne.
JAKIE PROPORCJE NA BEZGLUTOWE TORTILLE – SZKLANKA MĄKI KUKURYDZIANEJ?
Maki kukurydzianej dodajemy 2 szklanki :)