Pizza z patelni to świetny pomysł na szybką, prostą i domową pizzę z dodatkami. Bez użycia piekarnika, a spód jest chrupiący i równie pyszny jak w tradycyjnej.
Pizzę możesz wykonać z dodatkiem ulubionych składników oraz polać po usmażeniu sosem.
Pizza przygotowana takim sposobem jest nie tylko szybsza, ale równie smaczna i pyszna.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TORTILLA Z KURCZAKIEM I AWOKADO
PIZZA Z PATELNI
SKŁADNIKI:
CIASTO NA PIZZE
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 180 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 280 g mąki pszennej do pizzy
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
SOS POMIDOROWY
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 duży ząbek czosnku
- sól oraz pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub suszonej
NADZIENIE
- pieczarki, plasterki salami, 1 cebula, tarty żółty ser, 1 kulka mozzarelli, papryka słodka mini lub 1 duża, rukola, pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Drożdże świeże lub suche mieszamy w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wyrośnięty rozczyn, olej oraz dodajemy sól. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub używamy miksera. Zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i zostawiamy na ok. 1 -1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos i składniki. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy ok. 1-2 minuty i zalewamy passatą. Dodajemy cukier, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 minut. Na koniec wrzucamy pokrojoną bazylię.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Cebulę (można też podsmażyć razem z pieczarkami) i paprykę kroimy w cienkie plasterki.
Gotowe ciasto dzielimy na dwa kawałki. Każdy kawałek rozciągamy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt okręgu o śr. około 30 cm (jeśli używasz patelni o średnicy 26 – 28 cm). Przekładamy na patelnie i pod przykryciem podpiekamy ok. 5 minut na średnim ogniu. Następnie przekładamy na drugą stronę, smarujemy połową sosu i obsypujemy tartym serem, pieczarkami, układamy salami, cebulkę oraz paprykę (można również dodać kawałki mozzarelli). Smażymy na niedużym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia sera i podpieczenia spodu. Drugi kawałek przegotowujemy identycznie jak poprzedni. Podajemy z rukolą i pomidorkami oraz sosem np. czosnkowym.