Precle z tego przepisu są miękkie i lekko słodkie. Przygotowanie wymaga trochę pracy i zwinności w rękach. Ciasto dosyć łatwo daje się kształtować i nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Precle to wspaniałe urozmaicenie zwykłych bułeczek, które możemy posypać makiem lub sezamem, samodzielnie również smakują bardzo dobrze. Przepis z książki: Chleb. Domowy wypiek.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 18 sztuk
- 730 g mąki pszennej
- 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 100 g masła lub margaryny
- 320 ml mleka
- 100 g cukru
DODATKOWO:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- 2-3 łyżki maku do posypania
Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, drożdże oraz połowę mąki i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 18 równych części i formujemy precle ( zdj. poniżej ), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Napuszone smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 225 przez 8 min. Smacznego.
FORMOWANIE PRECLI:
KROK I:
Z części ciasta formujemy wałeczek o długości 40-45 cm.
KROK II:
Wałeczek zginamy w połowie.
KROK III:
Jeden koniec przekładamy przez drugi.
KROK IV:
Ponownie przekładamy końce tworząc coś na kształt świderka.
KROK V:
Zwinięte końce przekładamy na wierzch tylnej części i rozciągamy końce. Gotowe.