Znajdź swój przepis

Bułeczki drożdżowe z serem

8 stycznia, 2013

Najlepsze bułeczki drożdżowe z serem jakie jadłam. Cały sekret drożdżówek tkwi w użyciu kremowego serka śmietankowego do nadzienia, a nie jak w większości przepisów twarogu. Z czystym sumieniem mogę polecić Wam ten przepis i zachęcić do wykonania. Przepis : Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 16 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej
  • 21 g drożdży suchych lub 42 g świeżych
  • 25 g miodu
  • 1 jajko
  • 250 g ciepłego mleka
  • 7 g soli
  • 80 g masła, miękkiego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

REKLAMA:
  • 450 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Piątnica
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania wierzchu bułeczek

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

W miseczce mieszamy ciepłe mleko z miodem oraz jajkiem. Do mąki dodajemy suche drożdże ( ze świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn ), miękkie masło, sól oraz mleko wymieszane z miodem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ser miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtko i na koniec masło.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych bułeczek i ponownie przykrywamy, odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie za pomocą szklanki o śr. 7 cm, zrobić w każdej wgłębienie, ciasto musi być w tym miejscu dosyć cienkie. Nakładamy do środka ok. 1,5 łyżki nadzienia i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 18 min do uzyskania złotej skórki. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu z piekarnika, otwieramy po ok. 5-10 min, aby nadzienie mocno nie opadło. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. W tym przepisie jest błąd i to nie mały na 500 g mąki koleżanka daje 21 g drożdży suchych? Przecież jedno opakowanie taki drożdży jest wystarczające na 500 g mąki a tutaj do polkilograma mąki mamy dać aż trzy oopakowania przucie 3 op. Drożdży dajemy do 1500 g mąki a nie do polkilograma.

    1. Ja daje więcej ponieważ wtedy ciasto jest super delikatne :) Nauczyłam się tego od Agnieszki Kręglickiej po upieczeniu jednej z drożdżówek z jej przepisu i tak przy tym już trwam :)

    2. Skoro dajesz więcej to dlaczego świeżych jest tylko 42 gramy a nie 126 gramów ( zaznaczam że 42 g tj kostka świeżych drożdży też jest tylko na polkilograma mąki ) . Dziwna jest też twoja odpowiedź na mój komentarz ( Ja daje więcej ponieważ wtedy ciasto jest super delikatne :) Nauczyłam się tego od Agnieszki Kręglickiej po upieczeniu jednej z drożdżówek z jej przepisu i tak przy tym już trwam :))

  2. Marcin L. says:

    mleka to chyba 250ml,a nie 250g ???

    1. Ilovebake says:

      250 ml to tyle samo co 250 g :) pozdrawiam

  3. Super przepis! ale co to za angielszczyzna, razaca jakas. I love baking albo I love to bake.

    1. Wiem, wiem nie popisałam się ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij