Najlepsze bułeczki drożdżowe z serem jakie jadłam. Cały sekret drożdżówek tkwi w użyciu kremowego serka śmietankowego do nadzienia, a nie jak w większości przepisów twarogu. Z czystym sumieniem mogę polecić Wam ten przepis i zachęcić do wykonania. Przepis : Chleb. Domowy wypiek.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 16 bułeczek
- 500 g mąki pszennej
- 21 g drożdży suchych lub 42 g świeżych
- 25 g miodu
- 1 jajko
- 250 g ciepłego mleka
- 7 g soli
- 80 g masła, miękkiego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 450 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Piątnica
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
DODATKOWO:
- jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W miseczce mieszamy ciepłe mleko z miodem oraz jajkiem. Do mąki dodajemy suche drożdże ( ze świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn ), miękkie masło, sól oraz mleko wymieszane z miodem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtko i na koniec masło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych bułeczek i ponownie przykrywamy, odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie za pomocą szklanki o śr. 7 cm, zrobić w każdej wgłębienie, ciasto musi być w tym miejscu dosyć cienkie. Nakładamy do środka ok. 1,5 łyżki nadzienia i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 18 min do uzyskania złotej skórki. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu z piekarnika, otwieramy po ok. 5-10 min, aby nadzienie mocno nie opadło. Smacznego.
W tym przepisie jest błąd i to nie mały na 500 g mąki koleżanka daje 21 g drożdży suchych? Przecież jedno opakowanie taki drożdży jest wystarczające na 500 g mąki a tutaj do polkilograma mąki mamy dać aż trzy oopakowania przucie 3 op. Drożdży dajemy do 1500 g mąki a nie do polkilograma.
Ja daje więcej ponieważ wtedy ciasto jest super delikatne :) Nauczyłam się tego od Agnieszki Kręglickiej po upieczeniu jednej z drożdżówek z jej przepisu i tak przy tym już trwam :)
Skoro dajesz więcej to dlaczego świeżych jest tylko 42 gramy a nie 126 gramów ( zaznaczam że 42 g tj kostka świeżych drożdży też jest tylko na polkilograma mąki ) . Dziwna jest też twoja odpowiedź na mój komentarz ( Ja daje więcej ponieważ wtedy ciasto jest super delikatne :) Nauczyłam się tego od Agnieszki Kręglickiej po upieczeniu jednej z drożdżówek z jej przepisu i tak przy tym już trwam :))
mleka to chyba 250ml,a nie 250g ???
250 ml to tyle samo co 250 g :) pozdrawiam
Super przepis! ale co to za angielszczyzna, razaca jakas. I love baking albo I love to bake.
Wiem, wiem nie popisałam się ;)