Ciabatta to włoski chlebek pszenny, który formujemy w płaskie, podłużne bochenki. Zazwyczaj ma chrupiącą skórkę i miękki środek, ale zależne jest to od regionu Włoch. Moim zdaniem jest to jeden z pyszniejszych chlebków, który świetnie nadaje się do kanapek. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 bochenki
- 8 g suchych drożdży
- 520 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 370 ml ciepłej wody
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, ciepłe mleko, oliwę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto ( możemy mikserem ) ok. 10 min, powinno być miękkie i dosyć luźne w konsystencji. Wyrobione przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz ( powinno potroić swoją objętość ).
Napuszone ciasto dzielimy na dwie części i formujemy płaskie bochenki o gr. 2, 5 cm. TUTAJ znajdziecie video przedstawiające prawidłowy sposób kształtowania ciabatty. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy w temp. 220 C przez 25-30 min, aż uzyskamy złoty kolor skórki. Smacznego.