Chlebek pesto to przepyszny wypiek drożdżowy zawijany w środku z pesto. Idealny na przekąskę, imprezę lub kolacje.
Chlebek świetnie smakuje bez dodatków, ale równie dobrze może być podawany do sałatek, mięsa lub grilla.
TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA ZIOŁOWY CHLEBEK DO ODRYWANIA.
Mój chlebek wykonany był w wersji błyskawicznej z pesto ze słoiczka, ale możesz wykonać ze swoim ulubionym domowym pesto.
Wilgotny, niesamowicie delikatny i puszysty chlebek. Na pewno na jednej kromce nie skończysz jedzenia.
ZERKNIJ NA INNE PRZEPISY NA CHLEBY.
CHLEBEK PESTO
SKŁADNIKI:
- ok. 200 g pesto ze słoika lub domowego
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 70 ml ciepłej wody
- 70 ml ciepłego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku z cukrem mieszamy drożdże suche lub świeże i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 – 10 minut. Następnie dodajemy do mąki razem z jajkami, ciepłą wodą oraz solą. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę odrobinę roztopionego masła i oliwę. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Owijamy folią spożywczą lub przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na placek 30 x 35 cm. Smarujemy pesto zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegów. Zwijamy dosyć ciasno jak roladę i ostrym nożem przecinamy wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Naprzemiennie przeplatamy ciasto jeden przez drugi. Nierówne końce można lekko wyciąć. Ciasto umieszczamy w keksówce o wymiarach 12 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez 25 – 30 minut do zarumienienia wierzchu. Studzimy w formie i dopiero kroimy na kawałki.