Ziołowy chlebek do odrywania to doskonały dodatek do zup, sałatek lub przekąski. Chlebek ma bardzo fajną strukturę, dzięki temu, że ciasto drożdżowe kroimy na kawałki. Tworzy się ciekawa konstrukcja, którą można odrywać kawałek po kawałku. Doskonały do przeróżnych kombinacji smakowych, w tym przepisie dodatki możesz dowolnie zmieniać.
Ziołowy chlebek do odrywania jest wykonany na bazie ciasta drożdżowego krojonego na kawałki. Przekładamy je nadzieniem ziołowym razem z serem.Tworząc coś w rodzaju kanapki, nakładając jeden placek posmarowany na drugi. W zależności od tego jaką mamy foremkę (najlepiej keksówkę) wycinamy kawałeczki ciasta.
Całość jest bardzo smaczna i efektowna równocześnie. Moje nadzienie było delikatne w smaku i nie za słone. Natomiast możesz próbować i je udoskonalać do własnych potrzeb i smaku.
Na wierzch również dodałam starty żółty ser, aby podkreślić smak i nadać wyrazistości.
Chlebek nadaje się do kanapek, zup, sałatek lub zjedzenia bez dodatków. Tak wyglądający chlebek na pewno zaskoczy domowników lub gości.
ZIOŁOWY CHLEBEK DO ODRYWANIA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 320 ml wody, ciepłej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 ząbek czosnku, duży
- 1 pęczek pietruszki, posiekanej
- 1/3 szklanki bazylii, świeżej lub suszonej
- 2 łyżki masła
- 200 g sera, startego
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
sól,
cukier,
suche
drożdże
(ze
świeżych
wykonujemy
wcześniej
zaczyn)
i
połowę
wody.
Mieszamy
najlepiej
drewnianą
łyżką
dolewając
pozostałą
wodę.
Wlewamy
oliwę
i
zagniatamy
ciasto
(po
około
15
min
nie
powinno
się
kleić
do
rąk).
Gotowe
ciasto
powinno
być
gładkie
i
elastyczne.
Miskę
możemy
lekko
naoliwić,
wkładamy
ciasto
i
owijamy
folią
spożywczą.
Zostawiamy
na
około
1,5
godz
do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto
przekładamy
na
oprószoną
stolnicę
i
wałkujemy
na
wymiary
około
50×25
cm.
Smarujemy
masłem
wymieszanym
z
czosnkiem.
Układamy
posiekane
zioła
oraz
ser
(niewielką
ilość
zostawiamy
na
wierzch).
Wycinamy
pasy
8×8
cm.
Układamy
jeden
na
drugim.
Keksówkę
(u
mnie
10×20
cm)
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Stawiając
keksówkę
pionowo
układamy
kawałki
ciasta.
Zostawiamy
do
napuszenia
na
około
20
min
pod
przykryciem.
Przed
pieczenie
oprószamy
startym
serem.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-40
min
w
zależności
od
tego
jak
lubisz
mocno
wypieczony
chlebek
(można
jeszcze
dłużej
piec).
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
wyjmujemy
z
formy.
Komentarze
Wyszedł super. Puszysty, wilgotny i pachnący przyprawami.
Super wyrósł, pulchny i bardzo smaczny.
Wyszedł Ci lepiej niż idealnie
Miło mi a ja dziękuję za fajny i oryginalny przepis
Świetny pomysł
Pierwszy raz chyba taki przepis widzę
To ja odrywam kawałeczek, bo prezentuje się wspaniale
czy oliwę mogę zastąpić olejem rzepkowym?
Tak, nie ma problemu z zamianą