Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono

Sałatka z tuńczykiem i brokułem

Marzec 22, 2022 , 4785 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sałatka z tuńczykiem i brokułem z dodatkiem makaronu, jajka i kukurydzy z sosem czosnkowym. Zdrowa, szybka i treściwa sałatka idealna na lunch, obiad lub kolację.

Sałatkę z tuńczykiem i brokułem możesz wykonać również w wersji z dodatkiem ogórka kiszonego i czerwonej cebulki będzie ostrzejsza i wyrazista w smaku. W sezonie letnim polecam wykonać z dodatkiem świeżego ogórka i koperku.

Sałatka z tuńczykiem i brokułem jest idealna do wzięcia do pracy, na imprezę lub w plener na majówkę.

Sos czosnkowy możesz zastąpić również sosem śmietanowym lub majonezem wymieszanym z ketchupem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Sałatka z tuńczykiem

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I BROKUŁEM

SKŁADNIKI:

SAŁATKA

  • 250 g makaronu kokardki
  • 400 g tuńczyka w puszce w sosie własnym
  • 4 jajka
  • 1 brokuł
  • 1 mała puszka kukurydzy

SOS CZOSNKOWY

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odlewamy z wody i przekładamy do miski. Jajka gotujemy na twardo około 10 minut. Ugotowane zostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skorupki i kroimy na plasterki. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli do miękkości. Dodajemy do makaronu razem z kukurydzą, Delikatnie mieszamy z tuńczykiem i pozostałymi składniki. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.

Sałatka z tuńczykiem

Komentarze

Dodaj komentarz