Makaron z kiełbasą i papryką to szybki i prosty przepis na obiad w 30 minut. Do tego dania możesz dodać swoją ulubioną kiełbaskę, która w połączeniu z papryka i pomidorami tworzy pyszną całość.
W przepisie użyłam kiełbasy drobiowej i wieprzowej, która dała fajne połączenie smaków. Dodałam również małe papryki słodkie w różnych kolorach, ale możesz je zastąpić np. jedną dużą papryką.
W sezonie letnim warto do przepisu użyć świeżych pomidorów, pozbywając się skórki i środka. Smak będzie na pewno lepszy i bardziej aromatyczny. Do makaronu możesz również dodać kukurydzę.
Jeśli lubisz dania bardziej pikantne warto dodać 1 małą papryczkę chili.
Makaron z kiełbasą i papryką to przepis na szybki i pyszny obiad. Najlepiej smakuje gorący prosto z patelni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
MAKARON Z KIEŁBASĄ I PAPRYKĄ
SKŁADNIKI:
- 200 – 300 g kiełbasy
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 – 4 małe słodkie papryki kolorowe lub 1 duża czerwona
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1-2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 500 g makaronu np. kokardki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy z wody i odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy ok 5 minut. Kiełbasę kroimy na plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką i ostrą papryką, aż kiełbaska będzie zarumieniona. Dodajemy pokrojoną na plasterki lub w kosteczkę paprykę i smażymy kilka minut. Wrzucamy pokrojone pomidory, mieszamy i ponownie podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną natką pietruszki.