Znajdź swój przepis

Makaron z kiełbasą i papryką

15 lutego, 2022

Makaron z kiełbasą i papryką to szybki i prosty przepis na obiad w 30 minut. Do tego dania możesz dodać swoją ulubioną kiełbaskę, która w połączeniu z papryka i pomidorami tworzy pyszną całość.

W przepisie użyłam kiełbasy drobiowej i wieprzowej, która dała fajne połączenie smaków. Dodałam również małe papryki słodkie w różnych kolorach, ale możesz je zastąpić np. jedną dużą papryką.

W sezonie letnim warto do przepisu użyć świeżych pomidorów, pozbywając się skórki i środka. Smak będzie na pewno lepszy i bardziej aromatyczny. Do makaronu możesz również dodać kukurydzę.

Jeśli lubisz dania bardziej pikantne warto dodać 1 małą papryczkę chili.

REKLAMA:

Makaron z kiełbasą i papryką to przepis na szybki i pyszny obiad. Najlepiej smakuje gorący prosto z patelni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

makaron z kiełbasą

MAKARON Z KIEŁBASĄ I PAPRYKĄ

SKŁADNIKI:

  • 200 – 300 g kiełbasy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 małe słodkie papryki kolorowe lub 1 duża czerwona
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1-2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 500 g makaronu np. kokardki

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy z wody i odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy ok 5 minut. Kiełbasę kroimy na plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką i ostrą papryką, aż kiełbaska będzie zarumieniona. Dodajemy pokrojoną na plasterki lub w kosteczkę paprykę i smażymy kilka minut. Wrzucamy pokrojone pomidory, mieszamy i ponownie podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną natką pietruszki.

makaron z kiełbasą

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij