Znajdź swój przepis

Szarlotka krucho – drożdżowa

3 października, 2023

Szarlotka krucho – drożdżowa to najlepszy i sprawdzony przepis z delikatnym ciastem rozpływającym się w ustach i mnóstwem jabłek.

Nadzienie jabłkowe z dodatkiem galaretki jest przepyszne z nutką cynamonu i cytryny. Do środka możesz dodać sparzone rodzynki lub suszoną żurawinę.

Warstwa jabłkowa świetnie komponuje się z krucho – drożdżowym ciastem, które jest niesamowicie delikatne i lekkie.

Szarlotkę najbardziej lubię polaną lukrem cytrynowym. Ten przepis będzie idealny kiedy mamy dostęp do dużej ilości jabłek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ

CIASTKA Z JABŁKAMI (CAŁUSKI)

szarlotka-krucho-drożdżowa

SZARLOTKA KRUCHO – DROŻDŻOWA

SKŁADNIKI:

NADZIENIE JABŁKOWE

REKLAMA:
  • 2,5 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa w proszku

CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE

  • 35 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% (temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko
  • 2 zimne żółtka
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 4 – 5 łyżek kaszki manny lub bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kosteczkę i dusimy kilka minut razem z cukrem, sokiem z cytryny oraz cynamonem. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Na koniec dodajemy proszek z galaretki i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę w temp. pokojowej mieszamy z drożdżami suchymi lub świeżymi, łyżeczką cukru i zostawiamy na kilka minut.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części z czego jedną wykładamy na spód formy i wyrównujemy wierzch np. szklanką. Zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem np. ściereczką. Następnie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut. Obsypujemy podpieczony spód bułką tartą lub kaszką manną i wykładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta rozwałkowanego na kształt blachy i odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy i polewamy wierzch szarlotki lukrem lub cukrem pudrem.

szarlotka-krucho-drożdżowa
szarlotka-krucho-drożdżowa

Dołącz do dyskusji

  1. Często korzystam z Pani przepisów i jeszcze nie zdażyło się, żeby coś nie wyszło. Chciałam dzisiaj skorzystać z tego przepisu ale brakuje mi galaretki czym mogę ją zastąpić?

    1. Tak, można dodać łyżkę kaszki manny, bułki tartej lub mąkę ziemniaczana i dodac wiecej cukru oraz sok z cytryny :)

  2. Doskonałe ciasto, jadłam gdzieś, kiedyś w dzieciństwie, „chodziło” za mną, nie miałam pojęcia, że to ciasto krucho-drożdżowe. Smak nie do podrobienia!

  3. Jedna z lepszych szarlotek jakie robiłam. Bardzo polecam przepis.

  4. Czy ilość jabłek jest już po obraniu?.Zawsze mam z tym problem w przepisach na szarlotkę.

  5. Czy mogę zastosować jablk że słoika
    Sama robilam

    1. Tak, tylko trzeba czymś zagęścić np bułką tartą, kaszą manna lub galaretką w proszku :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij