Szarlotka krucho – drożdżowa to najlepszy i sprawdzony przepis z delikatnym ciastem rozpływającym się w ustach i mnóstwem jabłek.
Nadzienie jabłkowe z dodatkiem galaretki jest przepyszne z nutką cynamonu i cytryny. Do środka możesz dodać sparzone rodzynki lub suszoną żurawinę.
Warstwa jabłkowa świetnie komponuje się z krucho – drożdżowym ciastem, które jest niesamowicie delikatne i lekkie.
Szarlotkę najbardziej lubię polaną lukrem cytrynowym. Ten przepis będzie idealny kiedy mamy dostęp do dużej ilości jabłek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
SZARLOTKA KRUCHO – DROŻDŻOWA
SKŁADNIKI:
NADZIENIE JABŁKOWE
- 2,5 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka cytrynowa w proszku
CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE
- 35 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki tortowej
- 6 łyżek cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- 2 zimne żółtka
- szczypta soli
DODATKOWO
- 4 – 5 łyżek kaszki manny lub bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kosteczkę i dusimy kilka minut razem z cukrem, sokiem z cytryny oraz cynamonem. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Na koniec dodajemy proszek z galaretki i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę w temp. pokojowej mieszamy z drożdżami suchymi lub świeżymi, łyżeczką cukru i zostawiamy na kilka minut.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części z czego jedną wykładamy na spód formy i wyrównujemy wierzch np. szklanką. Zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem np. ściereczką. Następnie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut. Obsypujemy podpieczony spód bułką tartą lub kaszką manną i wykładamy jabłka. Przykrywamy drugą częścią ciasta rozwałkowanego na kształt blachy i odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy i polewamy wierzch szarlotki lukrem lub cukrem pudrem.
Często korzystam z Pani przepisów i jeszcze nie zdażyło się, żeby coś nie wyszło. Chciałam dzisiaj skorzystać z tego przepisu ale brakuje mi galaretki czym mogę ją zastąpić?
Tak, można dodać łyżkę kaszki manny, bułki tartej lub mąkę ziemniaczana i dodac wiecej cukru oraz sok z cytryny :)
Doskonałe ciasto, jadłam gdzieś, kiedyś w dzieciństwie, „chodziło” za mną, nie miałam pojęcia, że to ciasto krucho-drożdżowe. Smak nie do podrobienia!
Dziękuję :)
Jedna z lepszych szarlotek jakie robiłam. Bardzo polecam przepis.
Dziękuję :)
Czy ilość jabłek jest już po obraniu?.Zawsze mam z tym problem w przepisach na szarlotkę.
Przed obraniem :)
Czy mogę zastosować jablk że słoika
Sama robilam
Tak, tylko trzeba czymś zagęścić np bułką tartą, kaszą manna lub galaretką w proszku :)