Sernik z jabłkami bez pieczenia na herbatnikach z lukrem cytrynowym. Duża ilość jabłek oraz warstwa sernika gotowego sprawia, że ciasto jest przepyszne i proste.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby mogło postać kilka godzin lub całą noc w lodówce. Po tym czasie masy będą zwarte i herbatniki zmiękną.
Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybsza forma deseru, która sprawdzi się kiedy chcesz przygotować ciasto bez użycia piekarnika.
Warstwa jabłkowa jest słodka z wyczuwalną nutką cytrynową i skórką pomarańczową. Jabłka są podduszone i mięciutkie.
Warstwa serowa jest delikatna, lekko kremowa i świetnie pasuje do jabłek. Wystarczy ugotować i jest to szybsze niż pieczenie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 100 g skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki wody
- 2 x galaretka cytrynowa, proszek
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SERNIKOWĄ:
- 1 kg twarogu np. z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 200 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników maślanych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem ze skórką pomarańczową i dusimy, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Gotową warstwę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną.
Twaróg przekładamy do garnuszka razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem. Gotujemy na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników. Do mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do twarogu i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy mleko i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przepyszne ciasto. Polecam z czystym sercem
Witam,mam kilka pomarańczy które zostały mi z świąt.Czy mogłabym je dodać do duszących się jabłek?
tak :)
Zastanawiam się jak zrobić krem czekoladowy z tego przepisu… czy wystarczy dac budyń czekoladowy i kakao? Czy może czekoladę i więcej mleka? Proszę o podpowiedź ????
Bardzo fajny przepis , ja dodałam dwie galaretki wiśniowe i gruszki , i też wyszedł przepis świetnie, musiałam długo mieszać ser z budyniem żeby się zagotował i zagęścił , na małym ogniu , później galaretka i na końcu śmietanka , jeszcze w lodówce, ale po kawałku trzeba było spróbować, bardzo dobre , przepis polecam, choć trochę po zmieniałam :):) pozdrawiam serdecznie :)
A ile dałaś gruszek?
Nie bardzo rozumiem ten przepis. Proszę o przesłanie mi dokładnego, Bardzo jestem ciekawa bo pewnie jest fajny. Dziękuję pozdrawiam.
Czego Pani nie rozumie? Postaram się wytłumaczyć.
Zrobiłam dziś to ciasto , wszystko według przepisu. Tylko do budyniu więcej mąki ziemniaczanej musiałam dać , bo masa serowa była zbyt rzadka . Efekt końcowy wygląda ładnie. Ciekawe jak się będzie kroić
Witam.
Czy można jakoś wykorzystać już gotowy mus jabłkowy?
Ja kupiłam jabłka w słoiku i też wyszło rewelacyjnie
Nie mieszkam w Polsce a w Szweecji. Sa nawet 3 polskie sklepy w Malmö ale nie wszystko jest sprowadzaja. Nie wiem jakie to sa te herbatniki maslane ile wazy opakowanie i czy one sa bezglutenowe??
oapkowanie okolo 300 g :) herbatniki nie są bezglutenowe, są to zwykłe waniliowe herbatniki na mące pszennej
Czy galaretki i budyn w proszku maja byc z cukrem czy bez cukru?
Dziekuje z odpowiec
bez cukru :)
Galaretki są tylko z cukrem, A budyń żeby był gęsty to się kupuję bez cukru a cukru można dodać podczas końca gotowania
Ciasto przepyszne ! Robiłam na Wielkanoc. Polecam :)
Czy można obejść się bez skórki z pomarańczy?
Tak :)
A wodę (1/3 szklanki) dodajemy już na początku duszenia jabłek ze skórka czy tuż przed zmieszaniem z proszkiem galaretkowym?
ja dodalam pod koniec duszenia :)
Witam, jakiego twarogu z wiaderka Pani używa? Z góry dziękuję! :)
Często z Piątnicy
Hej. Zamiast galaretki wolałabym dodać żelatynę. 4 łyżeczki wystarczą? Pozdrawiam
Bardziej z 2-3 łyżki :)
Ok, galaretka jest na 0,5litra wody analogicznie na pół litra płynu potrzeba 2 łyżeczki żelatyny. GAlaretki są 2 zatem podwajamy ilość żelatyny. Proste równanie matematyczne tutaj nie ma zastosowania?
Proszę spróbować :)
Witam, czy skórka pomarańczowa ma być kandyzowana czy otarta z pomarańczy?
Kandyzowana :)
Wygląda przepięknie tak wiosennie . Zrobię chyba na Wielkanoc ;)