Znajdź swój przepis

Sernik z jabłkami bez pieczenia

26 marca, 2020

Sernik z jabłkami bez pieczenia na herbatnikach z lukrem cytrynowym. Duża ilość jabłek oraz warstwa sernika gotowego sprawia, że ciasto jest przepyszne i proste.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby mogło postać kilka godzin lub całą noc w lodówce. Po tym czasie masy będą zwarte i herbatniki zmiękną.

Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybsza forma deseru, która sprawdzi się kiedy chcesz przygotować ciasto bez użycia piekarnika.

Warstwa jabłkowa jest słodka z wyczuwalną nutką cytrynową i skórką pomarańczową. Jabłka są podduszone i mięciutkie.

Warstwa serowa jest delikatna, lekko kremowa i świetnie pasuje do jabłek. Wystarczy ugotować i jest to szybsze niż pieczenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Sernik z jabłkami

SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 x galaretka cytrynowa, proszek

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SERNIKOWĄ:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 200 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem ze skórką pomarańczową i dusimy, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Gotową warstwę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną.
Twaróg przekładamy do garnuszka razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem. Gotujemy na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników. Do mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do twarogu i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy mleko i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Sernik z jabłkami Sernik z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. aniaskorupka75@gmail.com says:

    Witam,mam kilka pomarańczy które zostały mi z świąt.Czy mogłabym je dodać do duszących się jabłek?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Zastanawiam się jak zrobić krem czekoladowy z tego przepisu… czy wystarczy dac budyń czekoladowy i kakao? Czy może czekoladę i więcej mleka? Proszę o podpowiedź ????

  3. Bardzo fajny przepis , ja dodałam dwie galaretki wiśniowe i gruszki , i też wyszedł przepis świetnie, musiałam długo mieszać ser z budyniem żeby się zagotował i zagęścił , na małym ogniu , później galaretka i na końcu śmietanka , jeszcze w lodówce, ale po kawałku trzeba było spróbować, bardzo dobre , przepis polecam, choć trochę po zmieniałam :):) pozdrawiam serdecznie :)

    1. A ile dałaś gruszek?

  4. Zrobiłam dziś to ciasto , wszystko według przepisu. Tylko do budyniu więcej mąki ziemniaczanej musiałam dać , bo masa serowa była zbyt rzadka . Efekt końcowy wygląda ładnie. Ciekawe jak się będzie kroić

  5. Witam.
    Czy można jakoś wykorzystać już gotowy mus jabłkowy?

    1. Ja kupiłam jabłka w słoiku i też wyszło rewelacyjnie

  6. Blanka Nantin says:

    Nie mieszkam w Polsce a w Szweecji. Sa nawet 3 polskie sklepy w Malmö ale nie wszystko jest sprowadzaja. Nie wiem jakie to sa te herbatniki maslane ile wazy opakowanie i czy one sa bezglutenowe??

    1. aneta Autor says:

      oapkowanie okolo 300 g :) herbatniki nie są bezglutenowe, są to zwykłe waniliowe herbatniki na mące pszennej

  7. Czy galaretki i budyn w proszku maja byc z cukrem czy bez cukru?
    Dziekuje z odpowiec

    1. aneta Autor says:

      bez cukru :)

  8. Ciasto przepyszne ! Robiłam na Wielkanoc. Polecam :)

  9. A wodę (1/3 szklanki) dodajemy już na początku duszenia jabłek ze skórka czy tuż przed zmieszaniem z proszkiem galaretkowym?

    1. aneta Autor says:

      ja dodalam pod koniec duszenia :)

  10. Witam, jakiego twarogu z wiaderka Pani używa? Z góry dziękuję! :)

    1. aneta Autor says:

      Często z Piątnicy

  11. Hej. Zamiast galaretki wolałabym dodać żelatynę. 4 łyżeczki wystarczą? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Bardziej z 2-3 łyżki :)

    2. Ok, galaretka jest na 0,5litra wody analogicznie na pół litra płynu potrzeba 2 łyżeczki żelatyny. GAlaretki są 2 zatem podwajamy ilość żelatyny. Proste równanie matematyczne tutaj nie ma zastosowania?

    3. aneta Autor says:

      Proszę spróbować :)

  12. Witam, czy skórka pomarańczowa ma być kandyzowana czy otarta z pomarańczy?

    1. aneta Autor says:

      Kandyzowana :)

  13. Angelika says:

    Wygląda przepięknie tak wiosennie . Zrobię chyba na Wielkanoc ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x