Znajdź swój przepis

Naleśniki z jabłkami w posypce cukrowej z cynamonem – przepis

2 lutego, 2015

Naleśniki z tego przepisu wypatrzyłam na jednym z zagranicznych portali kulinarnych. Oryginalnie były na bazie tortilli zamiast naleśnika, ale ja zrobiłam troszkę inaczej. Naleśniki z jabłkami to cudowny deser, ze względu na dawkę cukru nie polecam ich na obiad. Nadzienie jest po prostu obłędne.

Gęste, cynamonowe z lekko kwaśnymi jabłkami. Mięciutki naleśnik i chrupiąca posypka z cynamonem. Świetne i naprawdę łatwe w wykonaniu.

Jeśli ktoś lubi to polecam do nich jedna gałkę lodów waniliowych, trochę bitej śmietany, a nawet zwykłej śmietanki.

Uwaga: naleśniki koniecznie należy podawać na gorąco. Wtedy uzyskujemy fajny i przyjemny smak. Na zimno nie są tak ciekawe, a raczej niesmaczne. Oczywiście według mnie.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki i pancakes. Znajdziesz także przepis na wykonanie naleśników krok po kroku.

nalesniki-z-jablkami-i-cynamonem-5

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI W OTOCZCE CUKROWEJ Z CYNAMONEM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu, płaska
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • olej do smażenia

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco.

nalesniki-z-jablkami-i-cynamonem-4

nalesniki-z-jablkami-i-cynamonem-1

nalesniki-z-jablkami-i-cynamonem-6

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie skończyłam pałaszować. Pyszne były. Nie zageszczalam mąką i nie podlewalam wodą ponieważ jabłka miałam bardzo mięsiste, cukier zagęścił sok i nadzienie było idealne. Zawijalam w tzw kopertę. Poezja.

  2. Ayamiru says:

    Jak je tak ładnie zawinąć ? Przepyszne, cudowne, jednak nie potrafiłam tak zawinąć, rozwijały się i musiałam odpuścić punkt smażenie. Nadzienie jabłkowe, jest pyszne jak to ( a nawet dużo lepsze! ) w ciastkach w Mcdonaldzie, myślę, że warto spróbować zrobić z nim ciastka francuskie,

  3. Wyglądają niesamowicie apetycznie, na pewno zjadłabym takie!

    1. Ilovebake says:

      Dzieki wielkie:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij