Naleśniki z tego przepisu wypatrzyłam na jednym z zagranicznych portali kulinarnych. Oryginalnie były na bazie tortilli zamiast naleśnika, ale ja zrobiłam troszkę inaczej. Naleśniki z jabłkami to cudowny deser, ze względu na dawkę cukru nie polecam ich na obiad. Nadzienie jest po prostu obłędne.
Gęste, cynamonowe z lekko kwaśnymi jabłkami. Mięciutki naleśnik i chrupiąca posypka z cynamonem. Świetne i naprawdę łatwe w wykonaniu.
Jeśli ktoś lubi to polecam do nich jedna gałkę lodów waniliowych, trochę bitej śmietany, a nawet zwykłej śmietanki.
Uwaga: naleśniki koniecznie należy podawać na gorąco. Wtedy uzyskujemy fajny i przyjemny smak. Na zimno nie są tak ciekawe, a raczej niesmaczne. Oczywiście według mnie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki i pancakes. Znajdziesz także przepis na wykonanie naleśników krok po kroku.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI W OTOCZCE CUKROWEJ Z CYNAMONEM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- przepis znajdziesz TUTAJ
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
- 4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu, płaska
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
DODATKOWO:
- olej do smażenia
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco.
Właśnie skończyłam pałaszować. Pyszne były. Nie zageszczalam mąką i nie podlewalam wodą ponieważ jabłka miałam bardzo mięsiste, cukier zagęścił sok i nadzienie było idealne. Zawijalam w tzw kopertę. Poezja.
Jak je tak ładnie zawinąć ? Przepyszne, cudowne, jednak nie potrafiłam tak zawinąć, rozwijały się i musiałam odpuścić punkt smażenie. Nadzienie jabłkowe, jest pyszne jak to ( a nawet dużo lepsze! ) w ciastkach w Mcdonaldzie, myślę, że warto spróbować zrobić z nim ciastka francuskie,
Wyglądają niesamowicie apetycznie, na pewno zjadłabym takie!
Dzieki wielkie:)