Znajdź swój przepis

Jesienna Pani Walewska

3 października, 2018

Jesienna Pani Walewska to troszkę zmieniona odsłona bardzo smacznego ciasta. Połączenie kruchego ciasta, powideł, bezy oraz kremu budyniowego. Rewelacyjny jesienny deser.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto Pani Walewska w klasycznej odsłonie.

Jesienna Pani Walewska to orzechy włoskie i powidła śliwkowe, czyli smaki jesieni. Do tego kruche ciasto, które pieczemy razem z bezą i warstwa kremu budyniowego.

Jak dla mnie wersja jesienna jest smaczniejsza niż klasyczna i mniej słodsza, a smaki bardziej aromatyczne.

Ciasto jest rewelacyjne w smaku i pomimo, że trzeba trochę pracy włożyć w przygotowanie kilku warstw to smak wszystko wynagradza. Doskonałe na nadchodzące święta, przyjęcia rodzinne lub urodziny.

Do krojenia ciasta najlepiej jeśli użyjesz noża z ząbkami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z kremem.

ciasto pani walewska

JESIENNA PANI WALEWSKA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, duże
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych, mały
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub krokantu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formy (potrzebne będą dwie lub pieczesz jedno ciasto po drugim) o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól i kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Wykładamy na dno foremek i docinamy zbyt dużą ilość ciasta na bokach. Na czas przygotowania bezy wkładamy formy z ciastem przykryte folią do lodówki.
Białka w temp. pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksujemy tylko do połączenia.
Każde kruche ciasto smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Oprószamy drobno siekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy w temp. 160 C przez około 40 min. W przypadku pieczeniach dwóch placków wystarczy włączyć termoobieg i blaszki ułożyć w piekarniku na dwóch poziomach. W przypadku pieczenia jednego kawałka ciasta posmaruj je dżemem przed pieczeniem i składniki na bezę podziel na pół i wykonaj ją przed samym pieczeniem.
400 ml mleka gotujemy z cukrem i ekstraktem migdałowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy (jeśli chcesz wzbogacić smak możesz dodać dwa żółtka). Cały czas mieszając dodajemy mieszankę do gorącego mleka i gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń w temp. pokojowej. Wykładamy na blat kruchego ciasta z bezą i przykrywamy drugim blatem ciasta bezą do góry. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub pod przykryciem na całą noc. Kroimy nożem z ząbkami.

ciasto pani walewska ciasto pani walewska ciasto pani walewska

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x