Jesienna Pani Walewska to troszkę zmieniona odsłona bardzo smacznego ciasta. Połączenie kruchego ciasta, powideł, bezy oraz kremu budyniowego. Rewelacyjny jesienny deser.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto Pani Walewska w klasycznej odsłonie.
Jesienna Pani Walewska to orzechy włoskie i powidła śliwkowe, czyli smaki jesieni. Do tego kruche ciasto, które pieczemy razem z bezą i warstwa kremu budyniowego.
Jak dla mnie wersja jesienna jest smaczniejsza niż klasyczna i mniej słodsza, a smaki bardziej aromatyczne.
Ciasto jest rewelacyjne w smaku i pomimo, że trzeba trochę pracy włożyć w przygotowanie kilku warstw to smak wszystko wynagradza. Doskonałe na nadchodzące święta, przyjęcia rodzinne lub urodziny.
Do krojenia ciasta najlepiej jeśli użyjesz noża z ząbkami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z kremem.
JESIENNA PANI WALEWSKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka, duże
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
DODATKOWO:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych, mały
- 100 g posiekanych orzechów włoskich lub krokantu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formy (potrzebne będą dwie lub pieczesz jedno ciasto po drugim) o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól i kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Wykładamy na dno foremek i docinamy zbyt dużą ilość ciasta na bokach. Na czas przygotowania bezy wkładamy formy z ciastem przykryte folią do lodówki.
Białka w temp. pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksujemy tylko do połączenia.
Każde kruche ciasto smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Oprószamy drobno siekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy w temp. 160 C przez około 40 min. W przypadku pieczeniach dwóch placków wystarczy włączyć termoobieg i blaszki ułożyć w piekarniku na dwóch poziomach. W przypadku pieczenia jednego kawałka ciasta posmaruj je dżemem przed pieczeniem i składniki na bezę podziel na pół i wykonaj ją przed samym pieczeniem.
400 ml mleka gotujemy z cukrem i ekstraktem migdałowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy (jeśli chcesz wzbogacić smak możesz dodać dwa żółtka). Cały czas mieszając dodajemy mieszankę do gorącego mleka i gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń w temp. pokojowej. Wykładamy na blat kruchego ciasta z bezą i przykrywamy drugim blatem ciasta bezą do góry. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub pod przykryciem na całą noc. Kroimy nożem z ząbkami.

Przepyszne ciasto, zresztą jak wszystkie z Pani przepisów 👌👌👌👍
Proste a zarazem bardzo efektowne.
Dziękuję i polecam wszystkim
Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam