Znajdź swój przepis

Jak usmażyć perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku

30 stycznia, 2015

Naleśniki co to za filozofia nie jedna osoba by powiedziała. Usmażyć dobre naleśniki to już nie tylko sztuka, ale także umiejętności kulinarne. Grzechem podstawowym jest smażenie za grubych placków oraz smażenie bez żadnego tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia, gdzie można go po prostu zastąpić wodą gazowaną.

Naleśniki smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok. 2/3 chochli z surowym ciastem. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.

Dokładnie odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Do tego możesz użyć np. miksera lub blendera.

Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.

Dobrze jest mieć w kuchni silikonową szpatułkę do przewracania placków podczas smażenia.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

nalesniki-najlepszy-przepis-0

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • szczypta soli

1. Składniki na naleśniki dokładnie odmierzamy.

nalesniki-przepis

2. Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.

nalesniki-przepis-1

3. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól.

nalesniki-przepis-2

4. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki.

nalesniki-przepis-3

5. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor.

nalesniki-najlepszy-przepis-6

nalesniki-najlepszy-przepis-4

nalesniki-najlepszy-przepis-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Naleśniki wyszły super! Musiałam dodać trochę więcej mleka, ale smak mają przepyszny:)

  2. U mnie wyszły bardzo grube nalesniki z tego przepisu ale póki co najlepsze.

  3. Dodałam więcej mleka niż w przepisie bo ciasto wyszło gęste. Wydaje mi się, ze to od maki zależy. Wyszły pyszne i cieniutkie :)
    Pycha. Nic nie zostało.
    Dziękuję za przepis!

    W ramach ciekawostki, ogólnie naleśniki świetnie nadają się do zamrażania (jeśli coś zostanie).

  4. Wyszy dokładnie takie jak chciałam ????

  5. U mnie wyszły super, cienkie i smaczne. Do tego banan ugrzany i nutella ????????????

  6. Pyszne! Cieniutkie ciasto, wreszcie nie grube!

  7. Moje niestety wyszły bardzo kruche, jak na tortillę a robiłam jak w przepisie. Dolewanie większej ilości ciasta nie pomogło. ????

  8. Zachwycona says:

    Oh My God gdybym mogla to bym nazwala jakas ulice Twoim imieniem w koncu moje nalesniki to nalesniki a nie jakies porozrywane kawalki grubego ciasta! Niech Ci Bog w dzieciach wynagrodzi

  9. szacun ;)

  10. Cienkie są najlepsze, bo łatwiej je zwijać. Dla mnie to najczęściej deser, a najlepiej jak mam w lodówce Śliwellę z eterno i bitą śmietanę :)

  11. Wyszły super! Po raz pierwszy w życiu naleśniki dobre zrobiłam ????

  12. Ciasto wyszło super. Cienkie o właściwej konsystencji i dało się je podrzucać :) Nigdy wcześniej mi to nie wychodziło. Wyszło mi trochę zbyt mdłe więc następnym razem muszę dodać więcej soli albo jak ktoś proponował cukru waniliowego :)

  13. Naleśniki są przepyszne! Ja smażyłam na maśle, pierwszy raz nawet pierwszy naleśnik się nie przykleił, są cieniutkie i mają chrupiące brzegi :)

    1. Ilovebake says:

      Super :D

  14. Najlepszy przepis, nalesniki w koncu mi wychodza, dzieki!

  15. Wyszły rewelacyjne!!! według tego przepisu,niema co na oko robić:( Dodałam masło klarowane efekt super! Dziękuję!!!!

    1. :) swietnie

  16. Saphira says:

    Czy z mąki owsianej też wyjdzie? :)

    1. Ilovebake says:

      Tak, musisz tylko uzyskać odpowiednia konsystencję ciasta tak, aby swobodnie splywala po patelni. Za gęsta sprawi, że nalesnik bedzie gruby.

  17. Ile ich wychodzi z takich proporcji?

    1. Ilovebake says:

      około 10 sztuk zależy ile wylewasz ciasta na patelnię :)

  18. Pozwolicie że wtrącę dwa słowa na temat łączenia składników. Pianę z jajek zawsze ubijam na sztywną masę i dodaję już do wymieszanych pozostałych składników delikatnie mieszając. W ten sposób ciasto nam się napowietrzy i naleśniki będą ,,biszkoptowe”. Radzę spróbować

  19. Dokładne odmierzenie składników nie zawsze się sprawdza – dużo zależy od wilgotności mąki. Też dodaję masło do ciasta, ale patelnię smaruję tłuszczem tylko raz – przed pierwszym naleśnikiem. Do ciasta dodaję jeszcze cukier waniliowy :) Pyszności

  20. Ja również nigdy nie odmierzam składników, zawsze robię „na oko”.
    Zaczynam od wymieszania mokrych składników, dopiero na koniec daję mąkę.
    Poza tym jak Małgorzata Królikowska pisze po co przewracać naleśniki na drugą stronę orzy użyciu szpatułki? jak jest dobrze zrobione ciasto to naleśniki po podrzuceniu patelni same się odwrócą.

  21. Ja zaczęłam odmierzać jak zaczęło mi wychodzić dobre ciasto z tego przepisu. Kiedyś też wszystko łączyłam „na oko”. Dzięki za komentarz

  22. naleśniki się smaży a nie piecze

    1. Wielbłąd ;p chociaż ja już miałam przepis na pieczone ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x