Lekkie ciasto biała dama z delikatnym kremem serowo-śmietankowym, słodką posypką kokosową oraz brzoskwiniami. Bazą jest puszysty i słodki biszkopt nasączony syropem brzoskwiniowym. Przepyszne, leciutkie ciasto, które przygotujesz bez większych problemów.
Biszkopt przekładamy kremem serowo-śmietankowym, który dodatkowo wzbogacamy pokrojonymi na kawałeczki brzoskwiniami z puszki. Owoce fajnie podkręcają smak i ożywiają przez co jest bardziej wyrazisty.
Słodka posypka kokosowa dodatkowo nadaje cudownego zapachu i smaku.
Przepis na ciasto biała dama możesz wykonać w wersji tortu. Pieczesz w okrągłej tortownicy i dekorujesz według własnego uznania. Sprawdzi się na przeróżne rodzinne okazje. Ciasto jest delikatne w smaku i nie przesłodzone.
Polecam ten przepis kiedy szukasz czegoś o neutralnym smaku bez szaleństw i udziwnień.
Proste i klasyczne ciasto w niektórych sytuacjach to najlepszy pomysł na deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BIAŁA DAMA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM SEROWO-ŚMIETANKOWY:
- 300 g serka śmietankowego (może być z wiaderka)
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ:
- 100 g masła lub margaryny
- 250 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie, duża
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Brzoskwinie
odsączamy
z
syropu
i
kroimy
na
kawałeczki
(syropu
nie
wylewamy
będzie
potrzebny
do
ponczu).
Składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Następnie
dodajemy
powoli
cukier
i
chwilę
miksujemy,
aż
masa
stanie
się
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Bardzo
delikatnie
łączymy
suche
składniki
w
kilku
porcjach
dużą
łyżką
najlepiej
drewnianą.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Ciasto
przekładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zaraz
po
upieczeniu
upuszczamy
gorącą
formę
z
ciastem
na
zabezpieczoną
podłogę
z
wysokości
około
30
cm.
W
ten
sposób
biszkopt
nie
opadnie.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jeden
blat
nasączamy
ponczem.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
1/4
szklanki
gorącej
wody.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Serek
i
kremówkę
miksujemy
razem,
aż
do
powstania
gęstej
masy.
Na
koniec
łączymy
z
przesianym
cukrem
pudrem
oraz
żelatyną.
Niewielką
ilość
kremu
wykładamy
na
biszkopt,
układamy
pokrojone
brzoskwinie,
przykrywamy
kolejną
porcją
kremu.
Przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptowym
i
nasączamy.
Wykładamy
ostatnią
część
kremu.
Masło
roztapiamy
razem
z
cukrem
i
dodajemy
wiórki.
Smażymy
na
średnik
ogniu,
aż
zaczną
się
rumienić.
Lekko
studzimy
i
przekładamy
na
ciasto.
Formę
z
ciastem
wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin.
Komentarze
Witam ,czy to jest normalne ,ze masa serowa jest bardziej luźna?????
Bardzo nie powinna być, ale ma znaczenie użyty serek.
Składniki użyłam te same tylko zamiast żelatyny dałam galaretkę krystaliczna.Może to ma znaczenie?
Na pewno
A zelatyne Pani uzywala ta czerwona spozywcza?jesli bym chciala zrobic z galaretka cytrynowa to île bym musiala wziac wody ,a île galaretki zeby bylo w sam raz?
Najczęściej używam żelatyny Gellwe. Dodałabym 1/2 opakowania galaretki wymieszanej w 1/2 szklanki gorącej wody
Czy jak zrobię w blaszce 25*35 będzie niskie ?
tak, trzeba zwiekszyc ilośc tak o 1/3
Witam , czym zastąpić ser z wiaderka ? Pozdrawiam
Mam pytanie- czy to ciasto mozna zamrozic , poniewaz chcialabym zrobic je tydzien wczesniej przed „impreza” ?
można
Mam podobny przepis tyle, ze zamiast zelatyny w masie serowej jest galaretka cytrynowa. Jak Pani mysli, bedzie ok? Jakos nie mam szczescia do zwyklej zelatyny, zawsze cos idzie nie tak…
Mozna jak najbardziej zamienić