Znajdź swój przepis

Ciasto biała dama

5 października, 2016

Lekkie ciasto biała dama z delikatnym kremem serowo-śmietankowym, słodką posypką kokosową oraz brzoskwiniami.  Bazą jest puszysty i słodki biszkopt nasączony syropem brzoskwiniowym. Przepyszne, leciutkie ciasto, które przygotujesz bez większych problemów.

Biszkopt przekładamy kremem serowo-śmietankowym, który dodatkowo wzbogacamy pokrojonymi na kawałeczki brzoskwiniami z puszki. Owoce fajnie podkręcają smak i ożywiają przez co jest bardziej wyrazisty.

Słodka posypka kokosowa dodatkowo nadaje cudownego zapachu i smaku.

Przepis na ciasto biała dama możesz wykonać w wersji tortu. Pieczesz w okrągłej tortownicy i dekorujesz według własnego uznania. Sprawdzi się na przeróżne rodzinne okazje.  Ciasto jest delikatne w smaku i nie przesłodzone.

Polecam ten przepis kiedy szukasz czegoś o neutralnym smaku bez szaleństw i udziwnień.

Proste i klasyczne ciasto w niektórych sytuacjach to najlepszy pomysł na deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto biała dama

CIASTO BIAŁA DAMA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM SEROWO-ŚMIETANKOWY:

  • 300 g serka śmietankowego (może być z wiaderka)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie, duża

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki (syropu nie wylewamy będzie potrzebny do ponczu). Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy, aż masa stanie się gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Bardzo delikatnie łączymy suche składniki w kilku porcjach dużą łyżką najlepiej drewnianą. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu upuszczamy gorącą formę z ciastem na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeden blat nasączamy ponczem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek i kremówkę miksujemy razem, aż do powstania gęstej masy. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Niewielką ilość kremu wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nasączamy. Wykładamy ostatnią część kremu.
Masło roztapiamy razem z cukrem i dodajemy wiórki. Smażymy na średnik ogniu, aż zaczną się rumienić. Lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

ciasto biała dama ciasto biała dama ciasto biała dama

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam ,czy to jest normalne ,ze masa serowa jest bardziej luźna?????

    1. aneta Autor says:

      Bardzo nie powinna być, ale ma znaczenie użyty serek.

    2. Składniki użyłam te same tylko zamiast żelatyny dałam galaretkę krystaliczna.Może to ma znaczenie?

    3. aneta Autor says:

      Na pewno

    4. A zelatyne Pani uzywala ta czerwona spozywcza?jesli bym chciala zrobic z galaretka cytrynowa to île bym musiala wziac wody ,a île galaretki zeby bylo w sam raz?

    5. aneta Autor says:

      Najczęściej używam żelatyny Gellwe. Dodałabym 1/2 opakowania galaretki wymieszanej w 1/2 szklanki gorącej wody :)

  2. Czy jak zrobię w blaszce 25*35 będzie niskie ?

    1. aneta Autor says:

      tak, trzeba zwiekszyc ilośc tak o 1/3 :)

  3. Witam , czym zastąpić ser z wiaderka ? Pozdrawiam

  4. Mam pytanie- czy to ciasto mozna zamrozic , poniewaz chcialabym zrobic je tydzien wczesniej przed „impreza” ?

    1. można :)

  5. Katarzyna M. says:

    Mam podobny przepis tyle, ze zamiast zelatyny w masie serowej jest galaretka cytrynowa. Jak Pani mysli, bedzie ok? Jakos nie mam szczescia do zwyklej zelatyny, zawsze cos idzie nie tak…

    1. Ilovebake says:

      Mozna jak najbardziej zamienić :)

  6. Czy żelatynę można zastąpić śmietan fixem?

    1. Ilovebake says:

      Lepiej dodaj żelatyne, podobno smietan fix się rozwarstwia po pewnym czasie :)

    2. A jakby zrobić ten krem śmietanka z serkiem mascarpone? Będzie wystarczająco sztywny? Chodzi o to, że wypieki z żelatyną raczej mnie nie lubią, a zależy mi, żeby zrobić to ciasto :)

    3. Ilovebake says:

      Zrób pół na pół kremówkę i mascarpone i dobrze zmiksuj na sztywny krem to powinno wystarczyć :)

    4. Tak zrobię. Dziękuję za radę :)

  7. Serek śmietankowy to co Pani ma na myśli? Jakiego typu jest to serek?

    1. Ilovebake says:

      Może być np. mielony twaróg, serek śmietankowy z Piątnicy lub inny dobrze zmielony :)

  8. Bardzo puszyste zarowno biszkopt jak i krem. Pyszne, nie za slodkie, w sam raz do niedzielnej kawy. Polecam!

  9. Ale super! Własnie jestem w trakcie jego robienia, mam tylko jedno pytanie – czy ten ser z wiaderka można zastąpić serkiem mascarpone? ;)

    1. Jak najbardziej :)

  10. Bardzo elegancko się prezentuje :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x