Znajdź swój przepis

Ciasto biała dama

5 października, 2016

Lekkie ciasto biała dama z delikatnym kremem serowo-śmietankowym, słodką posypką kokosową oraz brzoskwiniami.  Bazą jest puszysty i słodki biszkopt nasączony syropem brzoskwiniowym. Przepyszne, leciutkie ciasto, które przygotujesz bez większych problemów.

Biszkopt przekładamy kremem serowo-śmietankowym, który dodatkowo wzbogacamy pokrojonymi na kawałeczki brzoskwiniami z puszki. Owoce fajnie podkręcają smak i ożywiają przez co jest bardziej wyrazisty.

Słodka posypka kokosowa dodatkowo nadaje cudownego zapachu i smaku.

Przepis na ciasto biała dama możesz wykonać w wersji tortu. Pieczesz w okrągłej tortownicy i dekorujesz według własnego uznania. Sprawdzi się na przeróżne rodzinne okazje.  Ciasto jest delikatne w smaku i nie przesłodzone.

REKLAMA:

Polecam ten przepis kiedy szukasz czegoś o neutralnym smaku bez szaleństw i udziwnień.

Proste i klasyczne ciasto w niektórych sytuacjach to najlepszy pomysł na deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto biała dama

CIASTO BIAŁA DAMA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

REKLAMA:
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM SEROWO-ŚMIETANKOWY:

  • 300 g serka śmietankowego (może być z wiaderka)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie, duża

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki (syropu nie wylewamy będzie potrzebny do ponczu). Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy, aż masa stanie się gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Bardzo delikatnie łączymy suche składniki w kilku porcjach dużą łyżką najlepiej drewnianą. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu upuszczamy gorącą formę z ciastem na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeden blat nasączamy ponczem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek i kremówkę miksujemy razem, aż do powstania gęstej masy. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Niewielką ilość kremu wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nasączamy. Wykładamy ostatnią część kremu.
Masło roztapiamy razem z cukrem i dodajemy wiórki. Smażymy na średnik ogniu, aż zaczną się rumienić. Lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

ciasto biała dama ciasto biała dama

ciasto biała dama

Dołącz do dyskusji

  1. Witam ,czy to jest normalne ,ze masa serowa jest bardziej luźna?????

    1. aneta Autor says:

      Bardzo nie powinna być, ale ma znaczenie użyty serek.

    2. Składniki użyłam te same tylko zamiast żelatyny dałam galaretkę krystaliczna.Może to ma znaczenie?

    3. aneta Autor says:

      Na pewno

    4. A zelatyne Pani uzywala ta czerwona spozywcza?jesli bym chciala zrobic z galaretka cytrynowa to île bym musiala wziac wody ,a île galaretki zeby bylo w sam raz?

    5. aneta Autor says:

      Najczęściej używam żelatyny Gellwe. Dodałabym 1/2 opakowania galaretki wymieszanej w 1/2 szklanki gorącej wody :)

  2. Czy jak zrobię w blaszce 25*35 będzie niskie ?

    1. aneta Autor says:

      tak, trzeba zwiekszyc ilośc tak o 1/3 :)

  3. Witam , czym zastąpić ser z wiaderka ? Pozdrawiam

  4. Mam pytanie- czy to ciasto mozna zamrozic , poniewaz chcialabym zrobic je tydzien wczesniej przed „impreza” ?

    1. można :)

  5. Katarzyna M. says:

    Mam podobny przepis tyle, ze zamiast zelatyny w masie serowej jest galaretka cytrynowa. Jak Pani mysli, bedzie ok? Jakos nie mam szczescia do zwyklej zelatyny, zawsze cos idzie nie tak…

    1. Ilovebake says:

      Mozna jak najbardziej zamienić :)

  6. Czy żelatynę można zastąpić śmietan fixem?

    1. Ilovebake says:

      Lepiej dodaj żelatyne, podobno smietan fix się rozwarstwia po pewnym czasie :)

    2. A jakby zrobić ten krem śmietanka z serkiem mascarpone? Będzie wystarczająco sztywny? Chodzi o to, że wypieki z żelatyną raczej mnie nie lubią, a zależy mi, żeby zrobić to ciasto :)

    3. Ilovebake says:

      Zrób pół na pół kremówkę i mascarpone i dobrze zmiksuj na sztywny krem to powinno wystarczyć :)

    4. Tak zrobię. Dziękuję za radę :)

  7. Serek śmietankowy to co Pani ma na myśli? Jakiego typu jest to serek?

    1. Ilovebake says:

      Może być np. mielony twaróg, serek śmietankowy z Piątnicy lub inny dobrze zmielony :)

  8. Bardzo puszyste zarowno biszkopt jak i krem. Pyszne, nie za slodkie, w sam raz do niedzielnej kawy. Polecam!

  9. Ale super! Własnie jestem w trakcie jego robienia, mam tylko jedno pytanie – czy ten ser z wiaderka można zastąpić serkiem mascarpone? ;)

    1. Jak najbardziej :)

  10. Bardzo elegancko się prezentuje :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij