Znajdź swój przepis

Puszyste ciasto jogurtowe

6 marca, 2024

Puszyste ciasto jogurtowe z kilku składników o niezwykle lekkiej i delikatnej konsystencji. Puszyste jak chmurka ciasto piankowe.

Ciasto wykonasz z dosłownie kilku prostych składników. Przypomina w smaku leciutki sernik w połączeniu z biszkoptem.

Ciasto możesz podać na wierzchu z owocami lub kremem śmietankowym z mascarpone. Nadaje się również do przekrojenia i przełożenia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

JOGURTOWY DESER NA ZIMNO BEZ CUKRU

REKLAMA:

SZARLOTKA Z JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO KUBECZKOWE (JOGURTOWE)

ciasto jogurtowe

PUSZYSTE CIASTO JOGURTOWE

SKŁADNIKI:

  • 450 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 5 jajek o temp. pokojowej
  • 50 ml oleju np. rzepakowego lub roztopionego masła
  • 75 g budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Dodatkowo zabezpieczamy dół formy folią aluminiową. Przygotowujemy również większą formę, którą później wypełnimy do połowy wrzątkiem.
Jogurt mieszamy z żółtkami, olejem i przesianym proszkiem budyniowym lub mąką ziemniaczaną. W oddzielnej miseczce miksujemy białka razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę z białek dodajemy do pozostałej masy z jogurtu i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy ciasto do formy, następnie wkładamy do większej formy i zalewamy wrzątkiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie do wystudzenia przez ok. 40 minut, następnie wyciągamy z formy.

REKLAMA:
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe

Dołącz do dyskusji

  1. Cukier należy dodawać zanim białka ubiją się na sztywno. Kiedy białka są przebite masa jest do wyrzucenia ponieważ ciasto opadnie. Najlepiej dodać łyżkę cukru na samym początku ubijania, wtedy unikniemy problemu.

  2. Właśnie mi się piecze, przepis bardzo mi się spodobał tylko po 15 minutach widzę że strasznie pęka, nic nie robię żeby nie zepsuć ale proszę o radę co jest źle, czy temperatura 180 góra dół jest jednak u mnie za wysoka, serniki piekę na 160.

    1. Moje jeszcze w piecu, ale idealnie wygląda. Cudnie wyrosło. Nie mogę się doczekać jak smakuje, ale musiałam napisać bo już mi się podoba.

  3. Zrobiłam pięknie wyrósł i opadł dlaczego🥺

    1. Jakiego jogurtu użyłaś?

  4. Ciasto w piekarniku było bardzo wysokie a po wyłączeniu klapło całkowicie.Po wystudzeniu mimo to bardzo smaczne.

    1. Czy było dobrze wypieczone do suchego patyczka?

  5. Witam, czy ciasto powinno się piec góra – dół czy termoobieg? I mam jeszcze pytanie co znaczy pozostawić w formie? Tej z wodą?

    1. Pieczemy góra – dół i tak, zostawiamy dobrze zabezpieczone ciasto w formie z wodą :)

  6. Czy jogurt mozna zastąpić maślanką?

    1. W tym przepisie nie bardzo, ale są na blogu inne z maślanką :) wpisz na blogu maślanka w wyszukiwarkę :)

  7. Dzień dobry. Co zrobiłam
    Dzień dobry. Dzisiaj zrobiłam Pani ciasto. Wszystko według przepisu. Wyrosło pięknie, lecz gdy otworzyłam piekarnik momentalnie siadło i to do pozycji minus wyjściowej . ;-(( Załamałam się, bo szkoda tych wszystkich składników. ??????

    1. Czy wierzch był dopieczony?

    2. I jeszcze jak był pieczony góra – dół czy termoobieg?

    3. Niestety mnie też ciasta tego typu nie wychodzą, podobnie jak te wszystkie puszyste serniki na białkach, nie wiem czemu, bo robię wszystko jak w przepisie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij