Znajdź swój przepis

Puszyste ciasto jogurtowe

6 marca, 2024

Puszyste ciasto jogurtowe z kilku składników o niezwykle lekkiej i delikatnej konsystencji. Puszyste jak chmurka ciasto piankowe.

Ciasto wykonasz z dosłownie kilku prostych składników. Przypomina w smaku leciutki sernik w połączeniu z biszkoptem.

Ciasto możesz podać na wierzchu z owocami lub kremem śmietankowym z mascarpone. Nadaje się również do przekrojenia i przełożenia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

JOGURTOWY DESER NA ZIMNO BEZ CUKRU

SZARLOTKA Z JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO KUBECZKOWE (JOGURTOWE)

ciasto jogurtowe

PUSZYSTE CIASTO JOGURTOWE

SKŁADNIKI:

  • 450 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 5 jajek o temp. pokojowej
  • 50 ml oleju np. rzepakowego lub roztopionego masła
  • 75 g budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Dodatkowo zabezpieczamy dół formy folią aluminiową. Przygotowujemy również większą formę, którą później wypełnimy do połowy wrzątkiem.
Jogurt mieszamy z żółtkami, olejem i przesianym proszkiem budyniowym lub mąką ziemniaczaną. W oddzielnej miseczce miksujemy białka razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę z białek dodajemy do pozostałej masy z jogurtu i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy ciasto do formy, następnie wkładamy do większej formy i zalewamy wrzątkiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie do wystudzenia przez ok. 40 minut, następnie wyciągamy z formy.

ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy jogurt mozna zastąpić maślanką?

    1. W tym przepisie nie bardzo, ale są na blogu inne z maślanką :) wpisz na blogu maślanka w wyszukiwarkę :)

  2. Dzień dobry. Co zrobiłam
    Dzień dobry. Dzisiaj zrobiłam Pani ciasto. Wszystko według przepisu. Wyrosło pięknie, lecz gdy otworzyłam piekarnik momentalnie siadło i to do pozycji minus wyjściowej . ;-(( Załamałam się, bo szkoda tych wszystkich składników. ??????

    1. Czy wierzch był dopieczony?

    2. I jeszcze jak był pieczony góra – dół czy termoobieg?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x