Puszyste ciasto jogurtowe z kilku składników o niezwykle lekkiej i delikatnej konsystencji. Puszyste jak chmurka ciasto piankowe.
Ciasto wykonasz z dosłownie kilku prostych składników. Przypomina w smaku leciutki sernik w połączeniu z biszkoptem.
Ciasto możesz podać na wierzchu z owocami lub kremem śmietankowym z mascarpone. Nadaje się również do przekrojenia i przełożenia.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
JOGURTOWY DESER NA ZIMNO BEZ CUKRU
PUSZYSTE CIASTO JOGURTOWE
SKŁADNIKI:
- 450 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 5 jajek o temp. pokojowej
- 50 ml oleju np. rzepakowego lub roztopionego masła
- 75 g budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Dodatkowo zabezpieczamy dół formy folią aluminiową. Przygotowujemy również większą formę, którą później wypełnimy do połowy wrzątkiem.
Jogurt mieszamy z żółtkami, olejem i przesianym proszkiem budyniowym lub mąką ziemniaczaną. W oddzielnej miseczce miksujemy białka razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę z białek dodajemy do pozostałej masy z jogurtu i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy ciasto do formy, następnie wkładamy do większej formy i zalewamy wrzątkiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie do wystudzenia przez ok. 40 minut, następnie wyciągamy z formy.
Witam, czy ciasto powinno się piec góra – dół czy termoobieg? I mam jeszcze pytanie co znaczy pozostawić w formie? Tej z wodą?
Pieczemy góra – dół i tak, zostawiamy dobrze zabezpieczone ciasto w formie z wodą :)
Czy jogurt mozna zastąpić maślanką?
W tym przepisie nie bardzo, ale są na blogu inne z maślanką :) wpisz na blogu maślanka w wyszukiwarkę :)
Dzień dobry. Co zrobiłam
Dzień dobry. Dzisiaj zrobiłam Pani ciasto. Wszystko według przepisu. Wyrosło pięknie, lecz gdy otworzyłam piekarnik momentalnie siadło i to do pozycji minus wyjściowej . ;-(( Załamałam się, bo szkoda tych wszystkich składników. ??????
Czy wierzch był dopieczony?
I jeszcze jak był pieczony góra – dół czy termoobieg?
Niestety mnie też ciasta tego typu nie wychodzą, podobnie jak te wszystkie puszyste serniki na białkach, nie wiem czemu, bo robię wszystko jak w przepisie.