Sernik z białą czekoladą niesamowicie lekki, kremowy i słodki. Doskonały na przeróżne okazje, święta lub urodziny.
Do masy serowej używamy dobrej jakości twarogu i mielimy go samodzielnie lub używamy twarogu już zmielonego z wiaderka. Dodajemy również dobrej jakości białą czekoladę, która niesamowicie podniesie smak sernika.
Spód można wykonać z herbatników, ciasteczek zbożowych, korzennych lub wykonać ciasto kruche.
Przepis na sernik jest banalnie prosty z kilku składników, a smak jest jest cudowny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
SPÓD CIASTECZKOWY
- 180 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
- 50 g roztopionego masła
MASA SEROWA
- 800 g zmielonego twarogu np. z wiaderka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 200 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
POLEWA CZEKOLADOWA
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg przekładamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem, jajkami i przesianym proszkiem budyniowym. Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do masy serowej i chwilkę mieszamy. Masę wylewamy do formy. Na dół piekarnika wkładamy formę do połowy wypełnioną wrzątkiem. Na średnim poziomie układamy formę z sernikiem i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku przez ok. 30 minut, następnie wyciągamy i studzimy. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia i następnie smarujemy wierzch jeszcze płynną polewą. Zostawiamy na ok. 30 minut do stężenia.
Dzień dobry, o ile podnieść składniki na blaszkę 25×25?
Wystarczy zwiększyć tak o 1/4 składniki :)