Znajdź swój przepis

Sernik z białą czekoladą

7 marca, 2024

Sernik z białą czekoladą niesamowicie lekki, kremowy i słodki. Doskonały na przeróżne okazje, święta lub urodziny.

Do masy serowej używamy dobrej jakości twarogu i mielimy go samodzielnie lub używamy twarogu już zmielonego z wiaderka. Dodajemy również dobrej jakości białą czekoladę, która niesamowicie podniesie smak sernika.

Spód można wykonać z herbatników, ciasteczek zbożowych, korzennych lub wykonać ciasto kruche.

Przepis na sernik jest banalnie prosty z kilku składników, a smak jest jest cudowny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z MASCARPONE

PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

SERNIK KRAKOWSKI

sernik z białą czekoladą

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 180 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
  • 50 g roztopionego masła

MASA SEROWA

  • 800 g zmielonego twarogu np. z wiaderka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg przekładamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem, jajkami i przesianym proszkiem budyniowym. Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do masy serowej i chwilkę mieszamy. Masę wylewamy do formy. Na dół piekarnika wkładamy formę do połowy wypełnioną wrzątkiem. Na średnim poziomie układamy formę z sernikiem i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku przez ok. 30 minut, następnie wyciągamy i studzimy. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia i następnie smarujemy wierzch jeszcze płynną polewą. Zostawiamy na ok. 30 minut do stężenia.

sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry, o ile podnieść składniki na blaszkę 25×25?

    1. Wystarczy zwiększyć tak o 1/4 składniki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x