Znajdź swój przepis

Sernik z mascarpone

19 stycznia, 2024
REKLAMA:

Sernik z mascarpone niesamowicie puszysty, kremowy i leciutki jak chmurka. Przepis będzie idealny na wyjątkowe okazje, urodziny lub święta.

Jeśli nie masz dostępu do serka Philadelphia wybierz serek naturalny z Piątnicy lub serek śmietankowy Delikate. Spód sernika to ciasto kruche, ale równie dobrze mogą być herbatniki lub biszkopty.

Przepis jest bardzo prosty, a samo przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.

Sernik w smaku jest cudowny i lekki jak chmurka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PUSZYSTY SERNIK Z WIADERKA

SERNIK Z BEZĄ

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

sernik z mascarpone

SERNIK Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA

  • 600 g serka Philadelphia lub naturalny Piątnica
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 80 g roztopionego masła
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku

KRUCHE CIASTO

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dalej dodajemy jajko i zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Kawałkami ciasta wylepiamy dno formy, wyrównujemy wałkiem lub szklanką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie wykonujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Serki Philadelphia oraz mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy razem z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy śmietankę i miksujemy do połączenia. Następnie roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia. Białka miksujemy na sztywną piankę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 60 – 70 minut. Wierzch powinien być zarumieniony, a środek lekko galaretowany i ścięty. Studzimy w zamkniętym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Sernik oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

sernik z mascarpone
sernik z mascarpone

Dołącz do dyskusji

  1. Grażyna says:

    Dzień dobry , sernik już w piekarniku 😊
    Mam pytanie czy upieczeniu, wystudzeniu i po tych kilku godzinach w lodówce można na ten sernik położyć truskawki i wylać galaretkę? Czy to będzie się trzymało razem , w sensie czy galaretka nie będzie odchodzić od sernika ?

    1. Witam, niestety może tak być, że będzie nieco się oddzielać.

  2. Ten sernik jest pyszny, leciutki póki co nr jeden dla mnie wśród serników :)

  3. Czy zamiast serka naturalnego z Piątnicy, sprawdził by się serek naturalny śmietankowy Łaciaty?

  4. Czy można zamiast ciasta kruchego dać herbatniki? Albo najlepiej pominąć spod?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij