Sernik z mascarpone niesamowicie puszysty, kremowy i leciutki jak chmurka. Przepis będzie idealny na wyjątkowe okazje, urodziny lub święta.
Jeśli nie masz dostępu do serka Philadelphia wybierz serek naturalny z Piątnicy lub serek śmietankowy Delikate. Spód sernika to ciasto kruche, ale równie dobrze mogą być herbatniki lub biszkopty.
Przepis jest bardzo prosty, a samo przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Sernik w smaku jest cudowny i lekki jak chmurka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SERNIK Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 600 g serka Philadelphia lub naturalny Piątnica
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 80 g roztopionego masła
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
KRUCHE CIASTO
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dalej dodajemy jajko i zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Kawałkami ciasta wylepiamy dno formy, wyrównujemy wałkiem lub szklanką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie wykonujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Serki Philadelphia oraz mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy razem z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy śmietankę i miksujemy do połączenia. Następnie roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia. Białka miksujemy na sztywną piankę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 60 – 70 minut. Wierzch powinien być zarumieniony, a środek lekko galaretowany i ścięty. Studzimy w zamkniętym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Sernik oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.



Sernik pyszny. Piekę go już któryś raz tylko za każdym razem pęka mi on na środku.
A czy może być w całości z Mascarpone
Tak :)
Sernik przechowujemy w lodówce, czy wystarczy chodne miejsce?
Najlepiej w lodówce i na ok. 30 minut wyciągnąć przed podaniem :)
Dzień dobry , sernik już w piekarniku 😊
Mam pytanie czy upieczeniu, wystudzeniu i po tych kilku godzinach w lodówce można na ten sernik położyć truskawki i wylać galaretkę? Czy to będzie się trzymało razem , w sensie czy galaretka nie będzie odchodzić od sernika ?
Witam, niestety może tak być, że będzie nieco się oddzielać.
Ten sernik jest pyszny, leciutki póki co nr jeden dla mnie wśród serników :)
Dziękuję :)
Czy zamiast serka naturalnego z Piątnicy, sprawdził by się serek naturalny śmietankowy Łaciaty?
Tak :)
Czy można zamiast ciasta kruchego dać herbatniki? Albo najlepiej pominąć spod?
Tak :)