Sernik z mascarpone niesamowicie puszysty, kremowy i leciutki jak chmurka. Przepis będzie idealny na wyjątkowe okazje, urodziny lub święta.
Jeśli nie masz dostępu do serka Philadelphia wybierz serek naturalny z Piątnicy lub serek śmietankowy Delikate. Spód sernika to ciasto kruche, ale równie dobrze mogą być herbatniki lub biszkopty.
Przepis jest bardzo prosty, a samo przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Sernik w smaku jest cudowny i lekki jak chmurka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SERNIK Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 600 g serka Philadelphia lub naturalny Piątnica
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 80 g roztopionego masła
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
KRUCHE CIASTO
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dalej dodajemy jajko i zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Kawałkami ciasta wylepiamy dno formy, wyrównujemy wałkiem lub szklanką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie wykonujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Serki Philadelphia oraz mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy razem z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy śmietankę i miksujemy do połączenia. Następnie roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia. Białka miksujemy na sztywną piankę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 60 – 70 minut. Wierzch powinien być zarumieniony, a środek lekko galaretowany i ścięty. Studzimy w zamkniętym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Sernik oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
Dzień dobry , sernik już w piekarniku 😊
Mam pytanie czy upieczeniu, wystudzeniu i po tych kilku godzinach w lodówce można na ten sernik położyć truskawki i wylać galaretkę? Czy to będzie się trzymało razem , w sensie czy galaretka nie będzie odchodzić od sernika ?
Witam, niestety może tak być, że będzie nieco się oddzielać.
Ten sernik jest pyszny, leciutki póki co nr jeden dla mnie wśród serników :)
Dziękuję :)
Czy zamiast serka naturalnego z Piątnicy, sprawdził by się serek naturalny śmietankowy Łaciaty?
Tak :)
Czy można zamiast ciasta kruchego dać herbatniki? Albo najlepiej pominąć spod?
Tak :)