Znajdź swój przepis

Puszysty sernik z wiaderka

18 listopada, 2022

Lekki i puszysty sernik z wiaderka na herbatnikach. Najlepszy i sprawdzony przepis na sernik, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Sernik z wiaderka z tego przepisu będzie idealny na święta, uroczystości lub imprezy.

Spód z herbatników możesz zastąpić wcześniej podpieczonym kruchym ciastem, ciasteczkami zmielonymi lub upiec bez spodu.

Sernik jest leciutki jak chmurka. Delikatny, lekko kremowy i wilgotny dzięki dodaniu mleka i roztopionego masła.

Sernik żeby nie opadł zbyt mocno nie wyciągamy po upieczeniu, nie zaglądamy do środka podczas pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Wierzch możesz polać lukrem, roztopioną polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub podawać bez dodatków.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA SERNIK.

sernik z wiaderka

PUSZYSTY SERNIK Z WIADERKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kg twarogu z wiaderka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 x 40 g opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 duża paczka herbatników maślanych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temp. pokojową.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki w rzędach jeden obok drugiego.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy niewielkim strumieniem mleko oraz roztopione masło. Białka miksujemy w oddzielnej miseczce na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Powoli wylewamy masę na herbatniki (można na początku masę przekładać chochlą). Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż sernik będzie zarumieniony i ścięty. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Następnie przechowujemy w lodówce.

sernik z wiaderka
sernik z wiaderka

Dołącz do dyskusji

  1. Sernik jest pyszny wyszedł mi idealny polecam ,będę próbowała inne pani przepisy♥️

  2. Robiłem kolejny raz jest super ,tylko w większej blaszce i wychodzi trochę niższy niż powinien.Nie jest to dla mnie problem bo i tak jest pych i przepis szybki ,dobry i smaczny .POZDRAWIAM

  3. Bardzo dobry I łatwy i szybki w przygotowaniu 😀😃

  4. Malgorzata says:

    Bardzo smaczny sernik i bardzo szybko znika 😀😀😀

  5. Dziękuję za przepis . Serniczek piekłam wg przepisu . Jest pyszny . Trochę za mocno wierzch się spiekła ale faktycznie nie opadł . Jest wysoki ..

  6. Petarda! Każdy, częstowany tym sernikiem, pieje z zachwytu!

  7. Wspaniały sernik, zrobiłam dokładnie wg przepisu.
    Nie jest zbity , jest wilgotny i delikatny.

  8. Przepis petarda jeszcze nigdy nie zrobiłam tak wspaniałego sernika

  9. Masło roztopione tzn rozpuścić na gazie i wystudzone dodać?

  10. Czy mogę upiec w tortownicy 24cm z podanych składników??

    1. Ja bym zmniejszyła składniki tak o 1/4

  11. Czy na herbatniki można wyłożyć masę makową a potem masę serową?

    1. Polecam jednak przepis z bloga na seromakowiec

  12. Agnieszka says:

    Czy rzeczywiście tak w przepisie nie dodajemy proszku do pieczenia do masy serowej?

  13. Dzień dobry,
    czy można zamienić budynie zwykłą mąkę ziemniaczaną? Chciałabym uzyskać neutralny smak. Jeżeli tak, to ile dać tej mąki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Hej, 2 – 3 łyżki w zależności od wilgotności twarogu :)

  14. Pani Aneto,jaki najlepszy ser z wiaderka do tego sernika?

    1. Najlepszy z Piątnicy :) Natomiast z lidla też bedzie ok Pilos :)

  15. A mój sernik przy pieczeniu cały popękały

    1. Proszę spróbować nastepnym razem piec z ustawionym na dnie piekarnika naczyniem żaroodpornym z gorącą wodą :)Powinno pomóc :)

  16. Witam. Zastanawiam się czy lepiej piec sernik w piekarniku z termoobiegiem czy „góra-dół”?

    1. Góra – dół koniecznie :)

  17. sernik wyszedł mięciutki- wilgotny i przeeepyszny, mniam.

  18. Jest w piecu trzymam kciuki

  19. Czy mozna pominąć herbatniki i upiec ten sernik beż spodu?

  20. Super serniczek, jest naprawdę puszysty! Teraz używam do przygotowania masy miksera planetarnego Ariete i ku mojemu zaskoczeniu jest jeszcze bardziej aksamitny – także jak ktoś ma to polecam Super serniczek, jest naprawdę puszysty! Teraz używam do przygotowania masy miksera planetarnego Ariete i ku mojemu zaskoczeniu jest jeszcze bardziej aksamitny – także jak ktoś ma to polecam

  21. Przepis wspaniały! Właśnie sernik jest w piekarniku. Robię to już kolejny raz i studzę w piekarniku bez otwierania. W moim piekarniku piekę 1.20 minut w 170 stopniach. Góra-dół. Po ostudzeniu polewam czekoladą z orzechami i do lodówki. Ostatnio sernik pojechał z nami na wczasy w góry! Przyjaciołom bardzo smakował!

  22. Robiłam dzisiaj pierwszy raz sernik z tego przepisu właśnie wyciągałam go z wystudzonego piekarnika, zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Pachnie obłędnie ale smakować pewnie jeszcze lepiej

  23. Mam blaszkę 28x26cm lub 25×40 co zrobić?

  24. Po jakim czasie najlepiej wyjąć z piekarnika po upieczeniu aby nie opadł?

    1. Zostawiamy, az całkowicie do wystudzenia i nie otwieramy wcześniej :)

  25. Urszula says:

    Właśnie się robi ale już wiem że będzie pyszny

  26. Robię 2 raz właśnie się piecze oby był tak dobry jak ostatnio bo robie sobie i dla koleżanki która kosztowała pierwszy sernik i wyprosiła mnie bym to powtórzyć trzymaj kciuki Pychotka polecam Adaś

  27. Czy można zastąpić budyń śmietankowy budyniem waniliowym?

  28. Robiłam. Wyszedł pyszny .

  29. Dziękuję za ten przepis,sernik wyszedł jak w zapowiedzi😉

  30. Właśnie wyłączyłam piekarnik , pachnie nieprzyzwoicie obłędnie. Troszkę mam obawy czy w tym ciepłym piekarniku mi się nie przypali, kiedyś w ten sposób spaliłam jakieś ciasteczka 🤭

    1. I jak? Nie spalił się? Bo ja mam te same obawy

    2. Dlaczego miałby się spalić?

  31. Zrobiłam sernik teraz czekam aż się upiecze 😀 mój pierwszy sernik

  32. A wkładamy do nagrzanego piekarnika czy zimnego??

  33. Czy mogę upiec ten sernik w tortownicy 26cm?

    1. Trzeba zmniejszyc składniki tak o 1/4

  34. Dziś Wielki Czwartek. Upiekłam sernik według podanego przepisu. I co?. I muszę jutro kupić ser i ponownie upiec. Mąż, syn, sąsiad tak kosztowali, że prawie zjedli, co mimo wszystko bardzo mnie cieszy. Sernik jest przepyszny, więc jutro od rana piekę następny. Wesołych Świąt.

  35. Czy jak mam rozmiar jajek M to dodać więcej?

    1. Tam jedno więcej

  36. Czy z podwójnego przepisu można wylać od razu na dużą blaszkę, czy lepiej w 2 osobne i osobno piec?

    1. Jeśli podwójna porcja i ten sam wymiar blaszki to lepiej piec dwa razy lub zwiększyć długość pieczenia ☺️

  37. Można zamiast herbatników maślanych zrobić spód z herbatników i masła ?

  38. Można dodać rodzynki???

  39. Angelika says:

    Ile dodać skrobi zamiast budyniu? Jutro goście, ser w lodówce a właśnie się zorientowałam ze nie mam budyniu 😭

    1. ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej :)

  40. Witam,czy można piec ten sernik z termoobiegiem?Jeśli piekę z funkcją góra-dół,to zawsze sernik jest blady jak ściana po czasie jaki jest podany w przepisach🙈

    1. Można, ale wtedy warto zmniejszyć temp. o 10C

    2. To był mój pierwszy w życiu sernik, zrobiłam go na kruchym cieście 😀 Wyszedł przepyszny 😊😋
      polecam każdemu ten przepis 👌

    3. Dziękuję bardzo :)

  41. Gniewaszewska says:

    Sernik poezja polecam szczerze

  42. Moje serniki maja tendencję do opadania..😐Właśnie piecze się serniczek z Pani przepisu,mam nadzieję, że tym razem się uda 🙂

  43. Pyszny serniczek. Tylko ma jeden mankament. Za szybko się kończy. 😉

  44. Pychotka 🥰 ja robiłam na kruchym cieście 😊

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x