Znajdź swój przepis

Puszysty sernik z wiaderka

18 listopada, 2022

Lekki i puszysty sernik z wiaderka na herbatnikach. Najlepszy i sprawdzony przepis na sernik, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Sernik z wiaderka z tego przepisu będzie idealny na święta, uroczystości lub imprezy.

Spód z herbatników możesz zastąpić wcześniej podpieczonym kruchym ciastem, ciasteczkami zmielonymi lub upiec bez spodu.

Sernik jest leciutki jak chmurka. Delikatny, lekko kremowy i wilgotny dzięki dodaniu mleka i roztopionego masła.

Sernik żeby nie opadł zbyt mocno nie wyciągamy po upieczeniu, nie zaglądamy do środka podczas pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Wierzch możesz polać lukrem, roztopioną polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub podawać bez dodatków.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA SERNIK.

sernik z wiaderka

PUSZYSTY SERNIK Z WIADERKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kg twarogu z wiaderka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 x 40 g opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 duża paczka herbatników maślanych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temp. pokojową.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki w rzędach jeden obok drugiego.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy niewielkim strumieniem mleko oraz roztopione masło. Białka miksujemy w oddzielnej miseczce na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Powoli wylewamy masę na herbatniki (można na początku masę przekładać chochlą). Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż sernik będzie zarumieniony i ścięty. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Następnie przechowujemy w lodówce.

sernik z wiaderka
sernik z wiaderka

Dołącz do dyskusji

  1. Pychotka 🥰 ja robiłam na kruchym cieście 😊

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x