Znajdź swój przepis

Ciasto z jagodami i kremem

11 sierpnia, 2017

Ciasto z jagodami i kremem przełożone warstwami słodkiej bezy. Przepyszne, leciutkie z owocami lata i co ważne bardzo proste w wykonaniu.

Ciasto wykonujemy w ciekawy sposób. Pieczemy dwie warstwy równocześnie. Warstwa ciasta i warstwa bezy, która składa się w całość. Nie potrzeba ich rozdzielać.

Krem na bazie śmietanki kremówki jest dopełnieniem słodkiego ciasta i nadaje lekkości. Natomiast jagody świetnie podkręcają smak całego ciasta.

Jagody możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami. np. malinami, truskawkami lub wiśniami.

REKLAMA:

Ciasto z jagodami i kremem to mój faworyt tego roku jeśli chodzi o te owoce. Lekkie, delikatne i do tego jak lubię z lekko kwaśnym akcentem. Bomba.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

ciasto z jagodami

CIASTO Z JAGODAMI I KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka, duże
  • 130 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

REKLAMA:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 150 g świeżych jagód

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku oraz suche składniki. Na koniec łączymy ciasto z mlekiem. Dwie formy o wym. 25×20 cm lub tortownicę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do każdej po połowie ciasta i wyrównujemy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy po połowie na wcześniej wyłożone ciasto. Pieczemy w temp. 150 C przez około 50-60 min. do momentu, aż beza chrupiąca z wierzchu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę.
Jeden blat ciasta układamy bezą do dołu. Wykładamy krem i jagody na wierzch. Przykrywamy drugim blatem (ciastem do dołu) i lekko dociskamy. Owijamy szczelnie folią i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki.

ciasto z jagodami ciasto z jagodami

ciasto z jagodami ciasto z jagodami i kremem-7 ciasto z jagodami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogą być mrożone jagody?

    1. aneta Autor says:

      Lepiej świeże

  2. Dzień dobry :) czy blaty ciasta należy piec oddzielnie, jeden po drugim?

    1. aneta Autor says:

      jesli masz tylko jedna blaszke to jeden po drugim :)

  3. Krystian says:

    Witam mam pytanie czy trzeba owijać ciasto folią sztywnie czy można ominąć ten krok.

    1. aneta Autor says:

      trzeba owinać :)

  4. bak łażan says:

    przepyszne ciasto :) i się udało

  5. Witam. Jakie masło najlepiej użyć w tym przepisie?

    1. aneta Autor says:

      Tutaj masz dowolność :)

  6. Witam. Super pomysł na ciasto. Coś jak owocowa „pani Walewska „. W opisie jak wykonać bezę wkradł się pani błąd, zamiast dodać przesiany cukier puder powinna być chyba mąka ziemniaczana?
    Ciasto zapisuję do moich ulubionych.

    1. Dzięki za czujność już poprawiłam :)

  7. Wspaniałe!!!

  8. wypiekibeaty says:

    Ciekawe ciasto :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij