Ciasto z jagodami i kremem przełożone warstwami słodkiej bezy. Przepyszne, leciutkie z owocami lata i co ważne bardzo proste w wykonaniu.
Ciasto wykonujemy w ciekawy sposób. Pieczemy dwie warstwy równocześnie. Warstwa ciasta i warstwa bezy, która składa się w całość. Nie potrzeba ich rozdzielać.
Krem na bazie śmietanki kremówki jest dopełnieniem słodkiego ciasta i nadaje lekkości. Natomiast jagody świetnie podkręcają smak całego ciasta.
Jagody możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami. np. malinami, truskawkami lub wiśniami.
Ciasto z jagodami i kremem to mój faworyt tego roku jeśli chodzi o te owoce. Lekkie, delikatne i do tego jak lubię z lekko kwaśnym akcentem. Bomba.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
CIASTO Z JAGODAMI I KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka, duże
- 130 g mąki tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- ok. 150 g świeżych jagód
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku oraz suche składniki. Na koniec łączymy ciasto z mlekiem. Dwie formy o wym. 25×20 cm lub tortownicę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do każdej po połowie ciasta i wyrównujemy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy po połowie na wcześniej wyłożone ciasto. Pieczemy w temp. 150 C przez około 50-60 min. do momentu, aż beza chrupiąca z wierzchu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę.
Jeden blat ciasta układamy bezą do dołu. Wykładamy krem i jagody na wierzch. Przykrywamy drugim blatem (ciastem do dołu) i lekko dociskamy. Owijamy szczelnie folią i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki.
Czy mogą być mrożone jagody?
Lepiej świeże
Dzień dobry :) czy blaty ciasta należy piec oddzielnie, jeden po drugim?
jesli masz tylko jedna blaszke to jeden po drugim :)
Witam mam pytanie czy trzeba owijać ciasto folią sztywnie czy można ominąć ten krok.
trzeba owinać :)
przepyszne ciasto :) i się udało
Witam. Jakie masło najlepiej użyć w tym przepisie?
Tutaj masz dowolność :)
Witam. Super pomysł na ciasto. Coś jak owocowa „pani Walewska „. W opisie jak wykonać bezę wkradł się pani błąd, zamiast dodać przesiany cukier puder powinna być chyba mąka ziemniaczana?
Ciasto zapisuję do moich ulubionych.
Dzięki za czujność już poprawiłam :)
Wspaniałe!!!
Ciekawe ciasto :)