Tort bezowy z owocami oraz kremem mascarpone o imponujących trzech warstwach. Bardzo słodki z lekkim kremem oraz czerwonymi porzeczkami i malinami dla przełamania smaku.
Bezę wykonujemy w tradycyjny sposób i dzielimy na trzy części, aby powstały blaty pod tort. Suszymy ją w piekarniki najlepiej z termoobiegiem wtedy wierzch jest najbardziej chrupiący i wypieczony.
Krem na bazie mascarpone ma bardzo lekki, kremowy i delikatny smak. Jeśli planujesz ją podawać następnego dnia warto zagęścić nieco krem dodając łyżeczkę lub dwie rozpuszczonej żelatyny. Krem będzie się ładnie utrzymywał, a kawałki łatwo dadzą się pokroić. Dzięki temu również krem będzie sztywniejszy i mniej wilgoci będzie się dostawało do bezy, przez co dłużej będzie można ją przechowywać.
Tort bezowy z owocami jest imponujący, dzięki trzem wartom i na pewno zrobi wrażenie na gościach lub domownikach. Idealny na letnie spotkania, urodziny lub inne uroczystości.
Tort jest lekki jak mgiełka i gdyby nie mega słodkie blaty spokojnie można by było zjeść kilka kawałków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezę.
TORT BEZOWY Z OWOCAMI
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
DODATKOWO:
- owoce sezonowe (najlepiej kwaśne np. porzeczki, maliny)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy przesianą mąkę, sok z cytryny oraz wiórki.
Formy o wym. (potrzebne są 3 identyczne lub pieczemy każdą oddzielnie) wykładamy papierem do pieczenia. Dzielimy na trzy części wykonując na jednej z nich na górze fikuśne kształty łyżką (ta warstwa będzie na górze tortu).
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C z termoobiegiem lub 160 bez termoobiegu. Następnie zmniejszamy temp. do 100 C z termoobiegiem lub bez o 10 C i pieczemy przez około 1 godzinę. Wszystkie trzy blatu możesz upiec w przypadku termoobiegu, natomiast jeśli nie masz tej funkcji piecz po jednym.
Gotowe wyjmujemy studzimy i bardzo delikatnie zdejmujemy papier.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder.
Blat bezowy układamy na talerzu, następnie wykładamy połowę kremu, obsypujemy owocami, następnie układamy drugi lekko dociskając. Wykładamy drugą cześć kremu i owoce. Przykrywamy drugim blatem. Szczelnie owijamy folią i wkładamy na około 1-2 godz. do lodówki.
Witam. Czy taki tort można zrobic dzień wcześniej? Jaka ma trwałość ?
Bezę możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku. Resztę wykonaj w dniu podania :)
czy w okrągłej foremce może byc?jakiej wielkosci ?
Tortownica około 26-28 cm bedzie ok :)
wygląda obłędnie !!! :)