Ciasto z czerwoną porzeczką – kubeczkowe, czyli składniki odmierzone są kubeczkiem po jogurcie. Pyszne, słodkie z nutą kwaśnych owoców porzeczki. Idealne do przygotowania w kilka chwil.
Ciasto z czerwoną porzeczką na bazie jogurtu wykonasz w prosty sposób odmierzając każdy składnik kubeczkiem. Natomiast składniki muszą być w temp. pokojowej, w innym wypadku po upieczeniu może wyjść zakalec.
Ciasto na bazie jogurtu jest nie tylko zdrowsze od tych typowych na bazie masła, ale także niesamowicie wilgotne i przez długi czas zachowuje swoją świeżość.
Ciasto ma bardzo smaczne połączenie smaku słodkiego z kwaśnymi owocami czerwonej porzeczki.
Jeśli nie lubisz porzeczek lub akurat nie można ich kupić możesz je zastąpić innymi owocami sezonowymi. Tutaj właściwie każde owoce będą się dobrze komponować z ciastem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z porzeczkami.
CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ – KUBECZKOWE
* do odmierzania składników używamy kubeczka po jogurcie 200 g
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 200 g
- 2 kubeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 kubeczki mąki tortowej
- 1 kubeczek oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 200 g porzeczek czerwonych
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie miksując na najmniejszych obrotach miksera dodajemy naprzemiennie olej, suche składniki i jogurt. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Składniki miksujemy tylko do połączenia nie dłużej. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem i przekładamy ciasto. Wysypujemy na wierzch czerwone porzeczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 40-50 min, do tzw. suchego patyczka.