Oponki z mascarpone w 15 minut z kilku składników. Przepyszne, mięciutkie oponki serowe bez użycia drożdży.
Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy wymieszać, usmażyć i oprószyć cukrem pudrem.
Niesamowicie delikatne, puchate z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem. Doskonały przepis na świętowanie tłustego czwartku.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
OPONKI Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 15 – 17 oponek
- 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 łyżka np. rumu lub spirytusu
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder lub lukier
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, serek, jajka, rum oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia składników. Na mocno podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub foremką o średnicy ok. 8,5 – 9 cm wykrawamy koła, następnie foremką o średnicy ok. 2 cm wykrawamy w środku małe kółeczka. Układamy na blaszce obficie oprószonej mąką. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy. Smażymy na oleju rozgrzanym do 180ºC z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.