Znajdź swój przepis

Oponki z mascarpone

1 lutego, 2024

Oponki z mascarpone w 15 minut z kilku składników. Przepyszne, mięciutkie oponki serowe bez użycia drożdży.

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy wymieszać, usmażyć i oprószyć cukrem pudrem.

Niesamowicie delikatne, puchate z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem. Doskonały przepis na świętowanie tłustego czwartku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

OPONKI DROŻDŻOWE

PĄCZUSIE KASZTANKI

OPONKI SEROWE

oponki z mascarpone

OPONKI Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 15 – 17 oponek

  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 łyżka np. rumu lub spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder lub lukier

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, serek, jajka, rum oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia składników. Na mocno podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub foremką o średnicy ok. 8,5 – 9 cm wykrawamy koła, następnie foremką o średnicy ok. 2 cm wykrawamy w środku małe kółeczka. Układamy na blaszce obficie oprószonej mąką. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy. Smażymy na oleju rozgrzanym do 180ºC z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

oponki
oponki z mascarpone
oponki z mascarpone

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x