Ciasto znane pod nazwą seromakowiec, seromak lub sernik z makiem w mniej popularnej odsłonie, ale dla mnie najsmaczniejszej. Sernik i makowiec połączone w jednym cieście, naprzemiennie wykładane tworzy bardzo ciekawie wyglądające ciasto. Seromakowiec jest słodki, aromatyczny i dla fanów obu tych ciast to po prostu deser idealny.
Masa makowa jest mocno słodka, aromatyczna z bakaliami.
Masa serowa po upieczeniu jest zwarta, dosyć ciężka i fajnie utrzymuje się z makiem.
Podstawa to najzwyklejsze ciasto kruche, które uwielbiam i w tym przepisie pasuje idealnie.
Seromakowiec to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia, ale tutaj w wersji troszeczkę fikuśnej.
Klasycznie seromakowiec wypiekany jest warstwami, natomiast ja upiekłam naprzemiennie. Właściwie nie do końca można przewidzieć jaki będzie w środku kształt ciasta po upieczeniu i jak ułoży się wzorek.
Natomiast wygląd ciasta to jedno a smak drugie. Seromakowiec to bez wątpienia ciasto, które trzeba spróbować i koniecznie na święta.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z makiem i makowce.
SEROMAKOWIEC, INNY
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 150 g mąki tortowej
- 120 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 1 1/2 szklanki maku
- 100 g masła, roztopionego
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- bakalie (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego
- 200 g masła, roztopionej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i szybko siekamy. Następnie dodajemy sól oraz żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Surowym ciastem wylepiamy formę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 20 min do lekkiego zapieczenia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad powierzchnię i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy i mielimy trzykrotnie w maszynce. Następnie dodajemy roztopione masło, żółtka, bakalie oraz aromat, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy powoli cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy. Delikatnie łączymy pianę z masą makową.
Twaróg chwilę miksujemy, aby uzyskać kremową konsystencję. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce twaróg, masło oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą dużej łyżki lub szpatułki łączymy z masą serową. Naprzemiennie wykładamy po dwie łyżki masy makowej i następnie dwie łyżki masy serowej. Powtarzamy czynność do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
24×24 cm
A można użyć gotowej masy makowej?
A można go zrobić bez spodu ?Ja ogólnie w sernikach lubie jak nie ma spodu ale nie wiem czy w tym przypadku może być bez?
Akurat w tym przepisie dalabym jednak spod
Apetyczne ciacho :) Ładnie wygląda w przekroju :)