Znajdź swój przepis

Ciasteczka świąteczne

20 grudnia, 2015

Ciasteczka świąteczne z tego przepisu są bardzo delikatne wręcz rozpływają się w ustach. Pomiędzy dwa krucha ciasteczka dodałam marmoladę wieloowocową, która idealnie kontrastuje z ich słodkim smakiem.  Wycinałam z jednej strony świąteczne wzorki, które nadały im klimatu. Ciasteczka są szybkie i pięknie wyglądają, ale muszą być szybko zjedzone inaczej pod wpływem marmolady miękną.

Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i właściwie nie sprawiają problemu podczas pieczenia. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Ciasteczka możesz przekładać marmoladą, ja użyłam wieloowocowej (koniecznie musi być twarda). Natomiast bardzo dobrze smakują również bez dodatków. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku, a będą tak samo kruche jak po upieczeniu. Jeśli przełożysz je marmoladą trzeba je dosyć szybko zjeść, ponieważ po dwóch dnia zaczynają mięknąć.

Podczas pieczenia połowę ciasteczek zostawiamy bez dziurki, natomiast w kolejnej wykrawamy foremkami świąteczne motywy.

Ciasteczka świąteczne są śliczne, smaczne i do tego przy ich przygotowaniu można zaangażować dzieci.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

ciastka świąteczne

CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: około 25 ciasteczek

  • 220 g masła, temp. pokojowa
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej

DODATKOWO:

  • 1/3 szklanki marmolady

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponowni miksujemy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy  co jakiś czas podsypując lekko mąką na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy okrągłą foremką o szerokości ok. 6-7 cm. W połowie ciastek wykrawamy w środku dowolny kształt np. małej gwiazdki. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu ciastka zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie ciastka bez dziurki smarujemy lekko marmoladą i nakładamy ciastka z dziurką. Lekko nim kręcimy jednocześnie przyciskając do całego ciastka. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

REKLAMA:

Patera ze strony Westwing.

ciastka świąteczne ciastka świąteczne

ciastka świąteczne

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszka says:

    w końcu ile tej maki? 2 razy po 3/4 szklanki? bo przecież można było napisać 1,5 szklanki hm?

    1. Ilovebake says:

      2 szklanki i 3/4 szklanki :)

  2. Cudowna inspiracja! Jutro przetestuję, a na Święta przygotuję kolejną porcję :)
    PS: Piękne zdjęcia :)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  3. Witam, jutro będę piekła te ciasteczka z małym pomocnikiem :) w przepisie nie ma proszku do pieczenia, czy tak ma być?

  4. amandaricci-butikzprzepisami says:

    Wyglądają cudownie :) Bardzo świątecznie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij