Ciasteczka świąteczne z tego przepisu są bardzo delikatne wręcz rozpływają się w ustach. Pomiędzy dwa krucha ciasteczka dodałam marmoladę wieloowocową, która idealnie kontrastuje z ich słodkim smakiem. Wycinałam z jednej strony świąteczne wzorki, które nadały im klimatu. Ciasteczka są szybkie i pięknie wyglądają, ale muszą być szybko zjedzone inaczej pod wpływem marmolady miękną.
Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i właściwie nie sprawiają problemu podczas pieczenia. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Ciasteczka możesz przekładać marmoladą, ja użyłam wieloowocowej (koniecznie musi być twarda). Natomiast bardzo dobrze smakują również bez dodatków. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku, a będą tak samo kruche jak po upieczeniu. Jeśli przełożysz je marmoladą trzeba je dosyć szybko zjeść, ponieważ po dwóch dnia zaczynają mięknąć.
Podczas pieczenia połowę ciasteczek zostawiamy bez dziurki, natomiast w kolejnej wykrawamy foremkami świąteczne motywy.
Ciasteczka świąteczne są śliczne, smaczne i do tego przy ich przygotowaniu można zaangażować dzieci.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: około 25 ciasteczek
- 220 g masła, temp. pokojowa
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
DODATKOWO:
- 1/3 szklanki marmolady
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponowni miksujemy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy co jakiś czas podsypując lekko mąką na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy okrągłą foremką o szerokości ok. 6-7 cm. W połowie ciastek wykrawamy w środku dowolny kształt np. małej gwiazdki. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu ciastka zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie ciastka bez dziurki smarujemy lekko marmoladą i nakładamy ciastka z dziurką. Lekko nim kręcimy jednocześnie przyciskając do całego ciastka. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Patera ze strony Westwing.
w końcu ile tej maki? 2 razy po 3/4 szklanki? bo przecież można było napisać 1,5 szklanki hm?
2 szklanki i 3/4 szklanki :)
Cudowna inspiracja! Jutro przetestuję, a na Święta przygotuję kolejną porcję :)
PS: Piękne zdjęcia :)
Dziękuję :)
Witam, jutro będę piekła te ciasteczka z małym pomocnikiem :) w przepisie nie ma proszku do pieczenia, czy tak ma być?
Wyglądają cudownie :) Bardzo świątecznie :)