Sernik ambasador to przepyszny i kremowy sernik z dodatkiem brzoskwiń i kruchego ciasta kakaowego. Idealny na przeróżne okazje od świąt po rodzinne spotkania.
Ciasto kruche można wykonać nawet dzień wcześniej. Jedną część upiec, natomiast drugą trzymać w zamrażarce.
Sernik jest delikatny, nieco kremowy z dodatkiem pokrojonych brzoskwiń z syropu, które świetnie pasują do ciasta.
Twaróg do sernika musi być półtłusty zmielony samodzielnie lub używamy już zmielonego z wiaderka.
Sernik można długo przechowywać w lodówce i każdego dnia jest jeszcze lepszy. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Klasyk, który będzie idealny na przeróżne okazje.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SERNIK AMBASADOR
SKŁADNIKI:
KAKAOWE CIASTO KRUCHE
- 350 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 zimne żółtka
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego (np. z wiaderka)
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 180 g masła roztopionego
DODATKOWO
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie lub moreli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą wykładamy na spód formy i wyrównujemy wierzch np. szklanką. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiekamy przez ok. 18 minut. Studzimy, następnie układamy na dnie kawałki odsączonych brzoskwiń z puszki.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg miksujemy razem z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, przesianym proszkiem budyniowym oraz roztopionym masłem. Masę serową delikatnie wylewamy na spód formy. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie wykładamy na wierzch sernika. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 60 minut. Po tym czasie zostawiamy z zamkniętym piekarniku na ok. 15 minut. Dalej uchylamy drzwiczki i studzimy. Wkładamy do lodówki na całą noc.