Znajdź swój przepis

Sernik ambasador

31 października, 2023

Sernik ambasador to przepyszny i kremowy sernik z dodatkiem brzoskwiń i kruchego ciasta kakaowego. Idealny na przeróżne okazje od świąt po rodzinne spotkania.

Ciasto kruche można wykonać nawet dzień wcześniej. Jedną część upiec, natomiast drugą trzymać w zamrażarce.

Sernik jest delikatny, nieco kremowy z dodatkiem pokrojonych brzoskwiń z syropu, które świetnie pasują do ciasta.

Twaróg do sernika musi być półtłusty zmielony samodzielnie lub używamy już zmielonego z wiaderka.

Sernik można długo przechowywać w lodówce i każdego dnia jest jeszcze lepszy. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Klasyk, który będzie idealny na przeróżne okazje.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK KRAKOWSKI

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SERNIK NA HERBATNIKACH

sernik ambasador

SERNIK AMBASADOR

SKŁADNIKI:

KAKAOWE CIASTO KRUCHE

  • 350 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 zimne żółtka
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego (np. z wiaderka)
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 180 g masła roztopionego

DODATKOWO

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie lub moreli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą wykładamy na spód formy i wyrównujemy wierzch np. szklanką. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiekamy przez ok. 18 minut. Studzimy, następnie układamy na dnie kawałki odsączonych brzoskwiń z puszki.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg miksujemy razem z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, przesianym proszkiem budyniowym oraz roztopionym masłem. Masę serową delikatnie wylewamy na spód formy. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie wykładamy na wierzch sernika. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 60 minut. Po tym czasie zostawiamy z zamkniętym piekarniku na ok. 15 minut. Dalej uchylamy drzwiczki i studzimy. Wkładamy do lodówki na całą noc.

sernik ambasador
sernik ambasador
sernik ambasador

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x