Sernik na herbatnikach o delikatnej, wilgotnej i puszystej konsystencji. Przepyszny i bardzo prosty przepis z kilku składników.
Spód do sernika możesz wykonać z herbatników maślanych lub kakaowych. Zmielić je z dodatkiem roztopionego masła lub użyć okrągłych biszkoptów. Świetnie sprawdzi się wcześniej podpieczony spód z ciasta kruchego.
Twaróg do sernika może być z wiaderka, natomiast trzeba pamiętać, aby był dobrej jakości. Twaróg powinien być dosyć gęsty, zwarty z niedużą ilością wody w środku.
Pieczemy go w kąpieli wodnej dzięki temu będzie bardziej równy i mniej opadnie.
Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, polać polewą cytrynową lub roztopioną białą lub ciemną czekoladą.
Sernik z tego przepisu jest leciutki, przepyszny i delikatny. W niczym nie przypomina ciężkich, ceglastych serników.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SERNIK NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
- 100 g roztopionego masła
- 2 x 40 g budyń waniliowy (w proszku)
- szczypta soli
- 1 duża paczka herbatników maślanych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy w rzędach herbatniki. Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz proszkiem budyniowym. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wykładamy delikatnie na herbatniki. Wkładamy na średni poziom piekarnika, natomiast na dół układamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 1 godzinę, aż wierzch będzie zarumieniony i ścięty. Studzimy w zamkniętym piekarniku, następnie wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.
Witam,
Temperaturę 170 stopni z jaką funkcją? Góra dół czy termoobieg?
Góra – dół :)
Witam. Z jakiego sera Pani robi te serniki?
Najlepiej z Piątnicy :)
Czy można upiec sernik w formie sernika wiedeńskiego bez spodu ?
Tak :)