Znajdź swój przepis

Sernik na herbatnikach

31 sierpnia, 2023

Sernik na herbatnikach o delikatnej, wilgotnej i puszystej konsystencji. Przepyszny i bardzo prosty przepis z kilku składników.

Spód do sernika możesz wykonać z herbatników maślanych lub kakaowych. Zmielić je z dodatkiem roztopionego masła lub użyć okrągłych biszkoptów. Świetnie sprawdzi się wcześniej podpieczony spód z ciasta kruchego.

Twaróg do sernika może być z wiaderka, natomiast trzeba pamiętać, aby był dobrej jakości. Twaróg powinien być dosyć gęsty, zwarty z niedużą ilością wody w środku.

Pieczemy go w kąpieli wodnej dzięki temu będzie bardziej równy i mniej opadnie.

Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, polać polewą cytrynową lub roztopioną białą lub ciemną czekoladą.

REKLAMA:

Sernik z tego przepisu jest leciutki, przepyszny i delikatny. W niczym nie przypomina ciężkich, ceglastych serników.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SERNIK KRAKOWSKI

sernik na herbatnikach

SERNIK NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 x 40 g budyń waniliowy (w proszku)
  • szczypta soli
  • 1 duża paczka herbatników maślanych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy w rzędach herbatniki. Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz proszkiem budyniowym. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wykładamy delikatnie na herbatniki. Wkładamy na średni poziom piekarnika, natomiast na dół układamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 1 godzinę, aż wierzch będzie zarumieniony i ścięty. Studzimy w zamkniętym piekarniku, następnie wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.

sernik na herbatnikach
sernik na herbatnikach
sernik na herbatnikach

Dołącz do dyskusji

  1. Witam,
    Temperaturę 170 stopni z jaką funkcją? Góra dół czy termoobieg?

    1. Góra – dół :)

  2. Witam. Z jakiego sera Pani robi te serniki?

    1. Najlepiej z Piątnicy :)

  3. Czy można upiec sernik w formie sernika wiedeńskiego bez spodu ?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij