Znajdź swój przepis

Pączki tradycyjne

3 stycznia, 2013

Przepis na pączki tradycyjne to sprawdzony, niezawodny i bardzo prosty. Pączki wychodzą delikatne, pulchne i mięciutkie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 50 pączków

  • 750 g mąki pszennej
  • 75 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 9 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki wódki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 180 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • słoiczek dżemu lub marmolady
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Drożdże rozcieramy z 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować ( jeśli zaczyn nie podrośnie należy wykonać go na nowo ).

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Mąkę mieszamy z solą, następnie dodajemy masę żółtkową, zaczyn, resztę ciepłego mleka, chwilę zagniatamy. Dodajemy miękkie masło oraz 1,5 łyżki wódki. Zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie się delikatnie kleiło do dłoni ( można lekko podsypać mąką, ale nie dodawajmy jej dużo, ponieważ pączki stracą na swojej delikatności ). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte chwilę zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ).

Napuszone pączki smażymy na oleju, rozgrzanym do temp. 180 C, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia. Jeszcze lekko ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij