Znajdź swój przepis

Ciasto szpinakowe z kremem mango

26 maja, 2022

Orzeźwiające ciasto szpinakowe z kremem mango oraz leciutką warstwą śmietankową. Przepyszne, lekkie i wiosenne ciasto o pięknym kolorze intensywnej zieleni.

Uwielbiam piec ciasto szpinakowe w sezonie wiosennym i każdego roku wymyślam inne kombinacje i połączenia smaków.

Tym razem padło na dodatek mango, które idealnie pasuje do ciasta szpinakowego przez co nie jest mdłe, a zyskuje fajny lekko kwaśny posmak. W połączeniu z drugim kremem nieco lżejszym i delikatniejszym w smaku jest po prostu obłędne.

Ciasto szpinakowe z kremem mango będzie doskonałym pomysłem w sezonie letnim na pyszny i niebanalny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze szpinakiem.

Ciasto szpinakowe

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM MANGO

SKŁADNIKI:

CIASTO SZPINAKOWE

  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

KREM MANGO

  • 450 g miąższu mango np. mrożonego
  • 400 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

KREM ŚMIETANKOWY

  • 300 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Liście szpinaku myjemy i miksujemy z odrobiną gorącej wody na jednolitą papkę. Przekładamy na drobne sitko i odsączamy z nadmiaru soku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 8 – 10 minut (masa powinna potroić swoją objętość). Następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Dodajemy pulpę ze szpinaku razem z sokiem z cytryny i ponownie chwilkę miksujemy. Na koniec wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszały szpatułką, łyżką lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia (nie miksuj zbyt długo). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na dwie części.
Mango miksujemy na jednolitą i kremową masę. Żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy do napęcznienia i chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy razem ze śmietanką i przesianym cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny, zmiksowane mango i ostudzoną żelatynę wlewając niewielkim strumieniem wprost pod widełki miksera. Wykładamy na jeden blat ciasta szpinakowego, równomiernie rozprowadzamy i układamy drugi blat. Żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy do napęcznienia i chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce twaróg oraz przesiany cukier puder. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy świeżymi owocami np. borówkami.

Ciasto szpinakowe z kremem mango-3 Ciasto szpinakowe z kremem mango-1

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam.czy do masy mango śmietana I ser mają być w temperaturze pokojowej?I czy jeśli mam mrożone mango to mam je wcześniej rozmrozić?

    1. Tak, wcześniej trzeba rozmrozić :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x