Orzeźwiające ciasto szpinakowe z kremem mango oraz leciutką warstwą śmietankową. Przepyszne, lekkie i wiosenne ciasto o pięknym kolorze intensywnej zieleni.
Uwielbiam piec ciasto szpinakowe w sezonie wiosennym i każdego roku wymyślam inne kombinacje i połączenia smaków.
Tym razem padło na dodatek mango, które idealnie pasuje do ciasta szpinakowego przez co nie jest mdłe, a zyskuje fajny lekko kwaśny posmak. W połączeniu z drugim kremem nieco lżejszym i delikatniejszym w smaku jest po prostu obłędne.
Ciasto szpinakowe z kremem mango będzie doskonałym pomysłem w sezonie letnim na pyszny i niebanalny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze szpinakiem.
CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM MANGO
SKŁADNIKI:
CIASTO SZPINAKOWE
- 400 g świeżego szpinaku baby
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
KREM MANGO
- 450 g miąższu mango np. mrożonego
- 400 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
KREM ŚMIETANKOWY
- 300 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Liście szpinaku myjemy i miksujemy z odrobiną gorącej wody na jednolitą papkę. Przekładamy na drobne sitko i odsączamy z nadmiaru soku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 8 – 10 minut (masa powinna potroić swoją objętość). Następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Dodajemy pulpę ze szpinaku razem z sokiem z cytryny i ponownie chwilkę miksujemy. Na koniec wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszały szpatułką, łyżką lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia (nie miksuj zbyt długo). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na dwie części.
Mango miksujemy na jednolitą i kremową masę. Żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy do napęcznienia i chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy razem ze śmietanką i przesianym cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny, zmiksowane mango i ostudzoną żelatynę wlewając niewielkim strumieniem wprost pod widełki miksera. Wykładamy na jeden blat ciasta szpinakowego, równomiernie rozprowadzamy i układamy drugi blat. Żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy do napęcznienia i chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce twaróg oraz przesiany cukier puder. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy świeżymi owocami np. borówkami.
Czy gotową pulpę z mango też należy miksować na jednolitą masę? I czy można pominąć krem śmietankowy? Tzn zostawić ciasto – krem z mango i obsypać okruszkami ciasta szpiankowego?
Jeśli pulpa jest jednolita i gładka nie trzeba miksować :) można pominąć krem śmietankowy :)
Tak ale chodziło mi o tą mase wierzchnią nie z mango.
Do tej mozna dodac rozpuszczona galaretkę ☺️
Witam
Czy do kremu śmietankowego można zamiast żelatyny dać galaretkę .Czy raczej masa nie stężeje na tyle .
W przypadku dodania mango galaretka nie stężeje, wiec lepiej dodać żelatynę.
Witam.czy do masy mango śmietana I ser mają być w temperaturze pokojowej?I czy jeśli mam mrożone mango to mam je wcześniej rozmrozić?
Tak, wcześniej trzeba rozmrozić :)