Cukinia w panierce to pokrojone plasterki cukinii smażone na rozgrzanym oleju. Chrupiące i soczyste w środku kawałeczki, które będą doskonałym pomysłem na szybki obiad.
Cukinię możemy podawać jako przekąskę z sosem np. czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
Przepyszne chrupiące talarki i do tego bardzo pożywne. Uwielbiane przez dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CUKINIA W PANIERCE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz cukinii
- 1 duża cukinia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- sól oraz pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki ok. 0,5 cm. Jajka lekko roztrzepujemy i mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i 1/2 łyżeczki papryki. Do bułki tartej również dodajemy szczyptę soli, pieprzu i resztę papryki słodkiej. Panierujemy każdy plasterek cukinii w mące, jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i gotowe.
Czy możemy podać jako zimną przekąskę do grilla?
Tak :)