Znajdź swój przepis

Tarta z cukinią

31 sierpnia, 2016

Pyszna i prosta tarta z cukinią lub tzw. pie. Przepis wykonasz w kilka chwil i będziesz cieszyć się jej smakiem z mnóstwem cukinii w środku. Idealna dla osób początkujących w kuchni, wystarczy wymieszać składniki i piec.

Sezon na cukinie uwielbiam i wykonuje z niej nie tylko przepisy na słono, ale także ciasta. Tutaj znajdziesz słodkie wersje z wykorzystaniem cukinii.

Cukinie do tego przepisu ścieramy na tarce. Natomiast na wierzch kroimy w plasterki o grubości kilku cm. Ser do tarty możesz dowolnie zmieniać. Fajnie będzie smakować z parmezanem, żółtym serem, mozzarellą lub serem fetą. Zmieniaj i komponuj pod swoje własne upodobania.

Tarta najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepła z kleksem jogurtu naturalnego lub sosem czosnkowym. Natomiast po paru godzinach fajnie zastyga i lepiej się kroi.

Tarta z cukinią może być podawana jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, ryb. Lekka, przepyszna i zdrowa tarta sezonowa.

tarta z cukinia

TARTA Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA TARTĘ:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki startego sera np. parmezan
  • 1 mała cebula
  • 3 szklanki startej cukinii
  • 1 mała cukinia pokrojona na plasterki
  • 1 puszka kukurydzy
  • pokrojony ser na wierzch np. gouda
  • sól
  • pieprz

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka mieszamy razem z olejem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do masy razem ze startą cukinią, odsączoną kukurydzą oraz serem np. parmezanem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Formę na tartę smarujemy dokładnie masłem. Wykładamy masę, układamy na wierzchu plasterki cukinii oraz pokrojony ser. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min, aż skórką będzie rumiana. Podajemy z sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub śmietaną.

tarta tarta przepis tarta tarta przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Justyna Z says:

    Dziś robiłam, wyszła przepyszna! Smakowała całej rodzinie i co najważniejsze – narzeczonemu :)

  2. Wygląda interesująco, jakkolwiek jedzenie może tak wyglądać. Na pewno zachęca do spróbowania. Ciasta nie są moją domeną kulinarną, placki i tarta też. Aczkolwiek może moja mama pochwyci pomysł na coś nowego, co można dodać do codziennego jadłospisu. Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale w cieście na pewno nie odmówię. :))

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij