Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to przepyszny tradycyjny przepis na ulubioną pomidorówkę.
Zupa jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników. Najlepiej smakuje na rosole z dnia poprzedniego.
Najlepsza odmiana pomidorów do zupy to malinowa, która jest soczysta i najbardziej słodka.
Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub z gorącymi grzankami czosnkowymi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI:
- 1,3 kg świeżych pomidorów np. malinowych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml śmietanki 18% do zup
DODATKOWO
- ryż lub makaron
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła przez kilka minut. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnie. Smażymy razem z cebulą przez 1 – 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone dosyć drobno pomidory ze skórką. Gotujemy przez ok. 40 minut pod przykryciem na niedużym ogniu. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę miksujemy blenderem i przelewamy przez sitko. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę oraz cukier. Mieszamy i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W oddzielnym rondelku gotujemy makaron lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Zrobiłam tę zupę zarówno w wersji z pomidorów zwyczajnych jak i koktajlowych i obie wyszły zachwycające 🥰 dziękuję za przepis! PS: jedyną modyfikacją, którą wprowadziłam było dodanie liścia selera razem z bulionem i zblendowanie go razem z pozostałymi warzywami. Polecam! Pyszna zupka 🤤
Super :)