Znajdź swój przepis

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

30 maja, 2023

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to przepyszny tradycyjny przepis na ulubioną pomidorówkę.

Zupa jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników. Najlepiej smakuje na rosole z dnia poprzedniego.

Najlepsza odmiana pomidorów do zupy to malinowa, która jest soczysta i najbardziej słodka.

Zupę możesz podawać z ryżem, makaronem lub z gorącymi grzankami czosnkowymi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TRADYCYJNY ROSÓŁ Z MAKARONEM

ZUPA GOŁĄBKOWA

ZUPA KALAFIOROWA

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

SKŁADNIKI:

  • 1,3 kg świeżych pomidorów np. malinowych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml śmietanki 18% do zup

DODATKOWO

  • ryż lub makaron

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła przez kilka minut. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnie. Smażymy razem z cebulą przez 1 – 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone dosyć drobno pomidory ze skórką. Gotujemy przez ok. 40 minut pod przykryciem na niedużym ogniu. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę miksujemy blenderem i przelewamy przez sitko. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę oraz cukier. Mieszamy i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W oddzielnym rondelku gotujemy makaron lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x