Pyszna, zdrowa i delikatna zupa kalafiorowa z serkiem topionym. Do zupy dodajemy ziemniaki, marchewkę, kalafior oraz pietruszkę. Doskonale pasuje do kromki świeżego chleba.
Zupę z tego przepisu można również zmiksować i podawać w formie zupy krem dla dzieci.
Zupę kalafiorową możesz ugotować na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jeśli masz zostawiony wcześniej rosół będzie idealny do tej zupy.
Zupę kalafiorową możesz lekko zagęścić dodając do śmietanki łyżeczkę mąki pszennej. W ten sposób zupa zyska bardziej treściwy smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
ZUPA KALAFIOROWA Z SERKIEM TOPIONYM
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 l bulionu drobiowego lub rosołu
- 1 mała pierś z kurczaka lub indyka
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 100 g serka topionego
- 100 ml śmietanki 18% do zup
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy na pół plasterki. Pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior dzielimy na nieduże różyczki i myjemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej lub masło i podsmażamy cebulkę przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i ponownie podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wrzucamy ziemniaczki i ponownie podsmażamy przez 5 minut. Wlewamy bulion, wrzucamy pokrojony w kosteczkę filet z kurczaka oraz kalafior i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy serek topiony. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zrobiona :) dodałam kurkume i nie dodawalam już śmietany. Wyszło pysznie :)
Super :)