Śniadaniowe muffinki jajeczne z dodatkiem marchewki, cukinii oraz papryki. Zdrowe muffinki jajeczne z dużą ilością warzyw, które zrobisz w 30 minut.
Prosty przepis z kilku składników, które możesz wzbogacić dodając np. ulubioną szynkę lub pokrojoną kiełbasę. Muffinki możesz podawać z sosem czosnkowym oraz tostami posmarowanymi masłem.
Pyszne, delikatne i lekkie śniadanie z prostych składników. Wystarczy wymieszać jajka z warzywami, upiec i gotowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
ŚNIADANIOWE MUFFINKI JAJECZNE
SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka rozmiar L
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki startej marchewki (na tartce o drobnych oczkach)
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 szklanki startej cukinii (surowej)
- 50 g sera żółtego np. gouda
- 1/2 małej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy formy silikonowej. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na patelni z dwoma łyżkami oleju przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę i cukinię i dalej podsmażamy przez ok. 5 minut. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy warzywa oraz drobno pokrojony ser i paprykę. Dokładnie mieszamy i wylewamy do papilotek (ok. 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut. Muffinki powinny być w środku ścięte.
Czy muffiny będą jeszcze dobre następnego dnia?
Najlepsze są zaraz po zrobieniu :)