Znajdź swój przepis

Śniadaniowe muffinki jajeczne

13 lipca, 2022

Śniadaniowe muffinki jajeczne z dodatkiem marchewki, cukinii oraz papryki. Zdrowe muffinki jajeczne z dużą ilością warzyw, które zrobisz w 30 minut.

Prosty przepis z kilku składników, które możesz wzbogacić dodając np. ulubioną szynkę lub pokrojoną kiełbasę. Muffinki możesz podawać z sosem czosnkowym oraz tostami posmarowanymi masłem.

Pyszne, delikatne i lekkie śniadanie z prostych składników. Wystarczy wymieszać jajka z warzywami, upiec i gotowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

muffinki jajeczne

ŚNIADANIOWE MUFFINKI JAJECZNE

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki startej marchewki (na tartce o drobnych oczkach)
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 szklanki startej cukinii (surowej)
  • 50 g sera żółtego np. gouda
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy formy silikonowej. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na patelni z dwoma łyżkami oleju przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę i cukinię i dalej podsmażamy przez ok. 5 minut. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy warzywa oraz drobno pokrojony ser i paprykę. Dokładnie mieszamy i wylewamy do papilotek (ok. 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut. Muffinki powinny być w środku ścięte.

muffinki jajeczne

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x