Puszyste i wilgotne ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Doskonałe ciasto, które w lecie wykonasz z przeróżnymi owocami np. malinami, truskawkami lub jagodami.
Ciasto na maślance z owocami to jeden z tych przepisów, które każdego roku chociaż raz piekę w różnych kombinacjach owocowych.
Ciasto na maślance ma jedną zasadę, której trzeba się trzymać, aby było delikatne i nie było zakalca. Składniki kiedy łączymy z mąką mieszamy tylko do połączenia. Nie mieszamy zbyt długo łyżką, ponieważ wtedy ciasto będzie coraz bardziej ciężkie i może być ceglaste. Ta sama zasada tyczy się ciasta z dodatkiem jogurtu lub kefiru.
Najlepiej smakuje przestudzone ze szklanką mleka kiedy kruszonka jest naprawdę chrupiąca, a ciasto jest świeżutkie i delikatne w konsystencji. Poza sezonem na owoce ciasto możemy przygotować z dodatkiem mrożonych owoców. Przed pieczeniem nie rozmrażamy owoców.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO NA MAŚLANCE Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 200 ml maślanki o temp. pokojowej
- 120 ml oleju np. rzepakowego
KRUSZONKA
- 120 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
DODATKOWO
- ok. 500 g owoców np. truskawek, jagód, malin
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę na kruszonkę przekładamy do miseczki razem z cukrem i cynamonem. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko rozdrabniamy palcami, aż uzyskamy kruszonkę. Na czas przygotowania ciasta przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Mąkę na ciasto przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka przekładamy do miski i razem z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie niewielkim strumieniem powoli wlewamy olej cały czas miksując na średnich obrotach miksera. W kilku porcjach wlewamy maślankę oraz mąkę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Układamy owoce i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto wyśmienite! Rozpływa się w ustach! ja upiekłam ze śliwkami, tymi dużymi, ale je pokroiłam na ćwiartki. Z pewnością będzie to mój jeden z ulubionych przepisów, a dodatkowym atutem jest naprawdę szybki czas wykonania. POLECAM!