Puszyste i wilgotne ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Doskonałe ciasto, które w lecie wykonasz z przeróżnymi owocami np. malinami, truskawkami lub jagodami.
Ciasto na maślance z owocami to jeden z tych przepisów, które każdego roku chociaż raz piekę w różnych kombinacjach owocowych.
Ciasto na maślance ma jedną zasadę, której trzeba się trzymać, aby było delikatne i nie było zakalca. Składniki kiedy łączymy z mąką mieszamy tylko do połączenia. Nie mieszamy zbyt długo łyżką, ponieważ wtedy ciasto będzie coraz bardziej ciężkie i może być ceglaste. Ta sama zasada tyczy się ciasta z dodatkiem jogurtu lub kefiru.
Najlepiej smakuje przestudzone ze szklanką mleka kiedy kruszonka jest naprawdę chrupiąca, a ciasto jest świeżutkie i delikatne w konsystencji. Poza sezonem na owoce ciasto możemy przygotować z dodatkiem mrożonych owoców. Przed pieczeniem nie rozmrażamy owoców.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO NA MAŚLANCE Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 200 ml maślanki o temp. pokojowej
- 120 ml oleju np. rzepakowego
KRUSZONKA
- 120 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
DODATKOWO
- ok. 500 g owoców np. truskawek, jagód, malin
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
na
kruszonkę
przekładamy
do
miseczki
razem
z
cukrem
i
cynamonem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
szybko
rozdrabniamy
palcami,
aż
uzyskamy
kruszonkę.
Na
czas
przygotowania
ciasta
przykrywamy
i
wkładamy
do
lodówki.
Mąkę
na
ciasto
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Jajka
przekładamy
do
miski
i
razem
z
cukrem
i
cukrem
waniliowym
lub
ekstraktem
miksujemy
na
jasną
i
puszystą
masę
(ok.
8
minut).
Następnie
niewielkim
strumieniem
powoli
wlewamy
olej
cały
czas
miksując
na
średnich
obrotach
miksera.
W
kilku
porcjach
wlewamy
maślankę
oraz
mąkę
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką
tylko
do
połączenia
składników
(nie
dłużej).
Układamy
owoce
i
obsypujemy
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
45
–
50
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
wierzch
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Ciasto wyśmienite! Rozpływa się w ustach! ja upiekłam ze śliwkami, tymi dużymi, ale je pokroiłam na ćwiartki. Z pewnością będzie to mój jeden z ulubionych przepisów, a dodatkowym atutem jest naprawdę szybki czas wykonania. POLECAM!