Ciasto kokosowy śmietanowiec lub styropian to połączenie kruchego ciasta o maślanym i kakaowym smaku z warstwą śmietanową z kokosem. Przepyszne ciasto o wyrazistych smakach.
Ciasto możesz wykonać z połączenia mąki tortowej i krupczatki, dzięki czemu uzyska jeszcze bardziej kruchy smak. Maślany spód i kakaowy wierzch to ciekawa propozycja na urozmaicenie smaków w cieście.
Powidła śliwkowe to ukłon w stronę jesiennej pogodzie, ale równie dobrze mogą być inne smaki np. porzeczkowy, malinowy. W sezonie letnim mogą być też świeże owoce.
Warstwa śmietanowa w połączeniu z wiórkami zyskuje jeszcze lepszy smak i aromat.
Ciasto koksowy śmietanowiec to deser, który zaskoczy Cie szybkim wykonaniem i pysznymi warstwami.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na śmietanowiec lub styropian.
CIASTO KOKOSOWY ŚMIETANOWIEC
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 1/2 szklanki mąki tortowej *
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek, dużych
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1000 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
* 1 szklankę mąki tortowej możesz zastąpić mąką krupczatką
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
cukrem
pudrem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
oraz
sól
i
siekamy
siekaczką
do
ciasta
kruchego
lub
nożem.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
dwie
części
i
do
jednej
dodajemy
2
łyżki
przesianego
kakao
i
ponownie
szybko
zagniatamy.
Kawałki
ciasta
formujemy
w
wałeczki
i
owijamy
folią
spożywczą.
Wkładamy
na
min.
2
godziny
do
zamrażarki.
Jasną
część
zamrożoną
wyciągamy
i
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Wykładamy
na
dno
foremki
i
lekko
dociskamy.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20
min.
do
lekkiego
zarumienienia.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
smarujemy
powidłami.
Składniki
na
masę
śmietanową
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Białka
miksujemy
razem
z
solą
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Cały
czas
miksując
dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy.
Następnie
po
łyżce
dodajemy
śmietanę
oraz
wiórki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką.
Wykładamy
na
powidła
i
ścieramy
ciemną
część
ciasta
na
wierzch.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-50
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
przy
lekko
uchylonych
drzwiczkach
piekarnika.
Wierzch
możesz
oprószyć
cukrem
pudrem.
Komentarze
Niestety proporcje na ciasto kruche sa niewłaściwe. Nie ma możliwości aby ciasto wyrobić! Nawet po dodaniu smietany jest to nie możliwe. Szkoda czasu i składników które się zmarnowały.Przepis wydawał się byc oryginalny
proporcje są dobre jedynie trzeba wyrabiać ciasto, aż się połączy
składniki są zimne i na poczatku nie chce być jednolite
1000 g śmietany kwaśnej to ile to ml?
Czy śmietanę miksujemy z białkami, czy tylko delikatnie łączymy wraz z wiorkami?
Delikatnie łączymy.
Witam, 3 1/2 szklanki mąki i wyszło strasznie suche ciasto, czy to takie proporcje?
Na początku jest suche, ale trzeba wyrabiać do połączenia
Witam,
Czy śmietany musi być, aż 1000g?
Dziękuję za odpowiedź
Tak