Ciasto kokosowy śmietanowiec lub styropian to połączenie kruchego ciasta o maślanym i kakaowym smaku z warstwą śmietanową z kokosem. Przepyszne ciasto o wyrazistych smakach.
Ciasto możesz wykonać z połączenia mąki tortowej i krupczatki, dzięki czemu uzyska jeszcze bardziej kruchy smak. Maślany spód i kakaowy wierzch to ciekawa propozycja na urozmaicenie smaków w cieście.
Powidła śliwkowe to ukłon w stronę jesiennej pogodzie, ale równie dobrze mogą być inne smaki np. porzeczkowy, malinowy. W sezonie letnim mogą być też świeże owoce.
Warstwa śmietanowa w połączeniu z wiórkami zyskuje jeszcze lepszy smak i aromat.
Ciasto koksowy śmietanowiec to deser, który zaskoczy Cie szybkim wykonaniem i pysznymi warstwami.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na śmietanowiec lub styropian.
CIASTO KOKOSOWY ŚMIETANOWIEC
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 1/2 szklanki mąki tortowej *
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek, dużych
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1000 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
* 1 szklankę mąki tortowej możesz zastąpić mąką krupczatką
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 2 łyżki przesianego kakao i ponownie szybko zagniatamy. Kawałki ciasta formujemy w wałeczki i owijamy folią spożywczą. Wkładamy na min. 2 godziny do zamrażarki.
Jasną część zamrożoną wyciągamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na dno foremki i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i smarujemy powidłami.
Składniki na masę śmietanową powinny być w temp. pokojowej. Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy przesiany proszek budyniowy. Następnie po łyżce dodajemy śmietanę oraz wiórki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na powidła i ścieramy ciemną część ciasta na wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.
Niestety proporcje na ciasto kruche sa niewłaściwe. Nie ma możliwości aby ciasto wyrobić! Nawet po dodaniu smietany jest to nie możliwe. Szkoda czasu i składników które się zmarnowały.Przepis wydawał się byc oryginalny :(
proporcje są dobre jedynie trzeba wyrabiać ciasto, aż się połączy :) składniki są zimne i na poczatku nie chce być jednolite
1000 g śmietany kwaśnej to ile to ml?
Czy śmietanę miksujemy z białkami, czy tylko delikatnie łączymy wraz z wiorkami?
Delikatnie łączymy.
Serio o takie rzeczy się pytasz, w szkole się tego uczymy. Wystarczy wpisać w google i Ci przeliczy
Witam, 3 1/2 szklanki mąki i wyszło strasznie suche ciasto, czy to takie proporcje?
Na początku jest suche, ale trzeba wyrabiać do połączenia :)
Witam,
Czy śmietany musi być, aż 1000g?
Dziękuję za odpowiedź
Tak :)