Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i truskawkami. Przepyszny, bardzo prosty i szybki przepis z dużą ilością czekolady.
Genialne ciasto czekoladowe z dużą zawartością kakao. Niesamowicie wilgotne dzięki dodaniu maślanki i kawy. Nie trzeba używać miksera wystarczy wymieszać trzepaczką lub łyżką.
Mus czekoladowy to połączenie czekolady i ubitej śmietanki. Szybki, bezproblemowy sposób na przepyszną warstwę. Całość udekorowana świeżymi truskawkami, które idealnie pasują smakiem do czekolady.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 150 g mąki tortowej
- 70 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki maślanki o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki gorącego naparu z kawy
- szczypta soli
MUS CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- ok. 400 g świeżych owoców na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy cukier, sól, maślankę, olej, jajko i chwilkę mieszamy do połączenia np. trzepaczką. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i dalej mieszamy tylko do połączenia (nie dłużej). Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i wyrównujemy spód nożem jeśli jest taka potrzeba.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu razem ze 100 ml śmietanki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. W kuchence mikrofalowej podgrzewamy przez chwilkę, następnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Dodajemy czekoladę i łyżką mieszamy do połączenia. Gotowy mus wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 2 – 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy kawałkami owoców.