Sernik straciatella z truskawkami i galaretką na spodzie z biszkoptów. Przepyszny, lekki z dodatkiem startej czekolady sernik na zimno.
Świetne połączenie gorzkiej czekolady z kawałkami truskawek. Sernik z tego przepisu jest leciutki jak chmurka, delikatny i doskonale sprawdzi się w upały.
Spód możesz wykonać z herbatników, rozdrobnionych ciasteczek lub upiec biszkopt. Każda z tych opcji będzie pyszna.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
SERNIK STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 400 g twarogu np. z wiaderka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml gorącej wody
- ok. 300 – 350 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko olejem. Układamy biszkopty, które wcześniej można chwilkę zanurzyć w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny. Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Twaróg miksujemy razem jogurtem, przesianym cukrem pudrem oraz startą czekoladą. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy do masy serowej. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę cały czas miksując na niskich obrotach miksera.
Masę wykładamy na biszkopty, układamy kawałki truskawek i wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Czy masa serowa nie powinna najpierw lekko stężeć zanim wyleje się na nią galaretkę?
tak :)