Ciasto babie lato na biszkopcie cynamonowym z kremem mascarpone, powidłami śliwkowymi i płatkami migdałowymi. Leciutkie, aromatyczne i kremowe ciasto z chrupiącymi migdałami.
Podstawą jest biszkopt cynamonowy nasączony mocnym naparem z herbaty (możesz użyć np. likieru lub innego alkoholu). Smarujemy go powidłami śliwkowymi, który idealnie współgra z cynamonowym biszkoptem.
Krem z mascarpone jest delikatny, puszysty i leciutki. Całość oprószamy chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Ciasto babie lato to przepyszny, kremowy i lekki deser, który idealnie pasuje do jesiennych smaków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BABIE LATO
SKŁADNIKI NA CYNAMONOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych, duży
- 200 g płatków migdałowych, podprażonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy połową herbaty oraz smarujemy powidłami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy połowę na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Smarujemy powidłami i wykładamy pozostały krem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem oprószamy podprażonymi płatkami.
Jak mam podgrzac zelatyne jesli nie mam mikrofali?
Można zalać gorącą wodą lub lekko podgrzać w rondelku :)
175 stopni z termoobiegiem czy góra – dół?
Góra – dół :)
Pyszne ciasto, z każdym dniem lepsze, takie fajnie wilgotne. Ile powideł zuzylas u siebie?Jaki alkohol, by tu pasował wg ciebie i ile go dac?Pomieszać z herbata?
Witam, Użyłam małego słoiczka powideł śliwkowych można też użyć dżemu porzeczkowego. Alkohol to np. wiśniówka lub jakiś likier :)
Pyszne ciasto polecam
Pycha ciasto zrobiłam w formie tortu . Leciutkie i pyszne .
Witam ,a jaki wymiar tortownicy Pani miała?
W tym przepisie użyłam formy 25 x 35 cm
Ciasto rewelacyjne ????, polecam!
Zrobiłam ???? jest przepyszne.
Ciasto robię już drugi raz ,za pierwszym razem wyszło idealne pyszne ,powidła idealnie współgrają z cała reszta,fajny przepis na biszkopt -wyrósł mi co rzadko mi się zdarza ☹️Myśle ze tym razem tez wyjdzie mi super ,narazie upiekłam biszkopt reszta jutro????
Ciasto wspaniałe! Zrobiłam z bezą na górze.
Dziś robilam ciasto pierwszy raz…wyszlo genialnie przepyszne. LEKKIE JESIENNE ZA SPRAWĄ POWIDEŁ I CYNAMONU. Deser idealny do kawki….
Ciasto jest przepyszne. To trzecie, które robię z Pani bloga i każde kolejne jest jeszcze lepsze od poprzedniego ???? Proporcje i składniki w tych przepisach są tak dobrze dobrane, że zawsze się udają i smakują ????
Ależ to ciasto jest pyszne!!! Delikatnie zmodyfikowalam – zamiast cynamonu, dałam ok. 3/4 łyżeczki przyprawy do kawy( mieszanki), wierzch posypałam przyrumienionymi i posiekanymi orzechami laskowymi. Pycha!!!