Kruche ciasto owsiane z malinami, które nie tylko jest bardzo zdrowe, ale także smaczne. Ciasto z dużą ilością płatków owsianych i malin.
Ciasto kruche wykonujemy bardzo prosto. Wystarczy połączyć suche składniki z roztopionym masłem. Nie trzeba go chłodzić, jedynie podpiekamy wcześniej spód, aby maliny za bardzo go nie rozmiękczyły.
Ciasto jest słodkie, chrupiące i sycące. Środek dzięki malinom jest lekko kwaśny i do tego soczysty.
Kruche ciasto owsiane z tego przepisu możesz piec z dowolnymi owocami, które nie są zbyt wodniste. W sezonie truskawki, jagody, brzoskwinie. Tutaj masz dowolny wybór.
Kruche ciasto owsiane z malinami to jedno z moich ostatnich odkryć. Połączenie zdrowych składników z owocami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Całość przygotujesz błyskawicznie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.
KRUCHE CIASTO OWSIANE Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła, roztopionego
DODATKOWO:
- 400 g malin, świeżych lub mrożonych
- 1-2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki płatków owsianych na wierzch ciasta
- szczypta cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę mieszamy razem z płatkami, cukrami, sodą i proszkiem. Dodajemy roztopione masło i palcami rozdrabiamy ciasto, aż powstanie kruszonka. Formę o wym. 18×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta i lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy przez około 15 min. Po tym czasie wykładamy maliny i oprószamy je pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy płatkami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 min. do lekkiego zarumienienia ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Czy można użyć jabłek czy mają za dużo soku?
Można trzeba tylko dodać 1 – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej :)
A jakby zamiast pszennej tortowej was kukurydzianą albo pełnoziarnistą ? Pewnie bardzo by się kruszyło?