Ciasto cytrynowiec bez pieczenia na biszkoptach z mocno cytrynowym kremem, warstwą śmietankową pomiędzy herbatnikami.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Połączenie soczystych cytryn z biszkoptami i herbatnikami. Słodkie, orzeźwiające i kremowe.
Doskonałe na przeróżne okazje od świąt po imprezy lub urodziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CYTRYNOWIEC BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
WARSTWA CYTRYNOWA
- 1/2 szklanki soku z cytryny ( ok. 2 – 3 duże cytryny)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 x 40 g budynie śmietankowe
- 200 g masła o temp. pokojowej
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 ml gorącej wody
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
LUKIER CYTRYNOWY
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania herbatników maślanych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty (można lekko nasączyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem pudrem).
Do rondelka wlewamy wodę i sok z cytryny, następnie wsypujemy cukier oraz przesiewamy proszek budyniowy. Mieszamy trzepaczką składniki i zaczynamy gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy wierzch folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce masę budyniową. Krem wykładamy na biszkopty, następnie układamy herbatniki.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, dalej dodajemy cukier puder i miksując powoli dodajemy galaretkę. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem wykonujemy lukier. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy, aż uzyskamy lekko gęsty i płynny lukier. Smaruje wierzch biszkoptów i zostawiamy na ok. 15 minut w lodówce do stężenia.