Znajdź swój przepis

Ciasto cytrynowiec bez pieczenia

29 lutego, 2024

Ciasto cytrynowiec bez pieczenia na biszkoptach z mocno cytrynowym kremem, warstwą śmietankową pomiędzy herbatnikami.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Połączenie soczystych cytryn z biszkoptami i herbatnikami. Słodkie, orzeźwiające i kremowe.

Doskonałe na przeróżne okazje od świąt po imprezy lub urodziny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CYTRYNOWE

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

TORT CYTRYNOWY

ciasto cytrynowiec

CIASTO CYTRYNOWIEC BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

WARSTWA CYTRYNOWA

  • 1/2 szklanki soku z cytryny ( ok. 2 – 3 duże cytryny)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budynie śmietankowe
  • 200 g masła o temp. pokojowej

WARSTWA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru

LUKIER CYTRYNOWY

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1 opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania herbatników maślanych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty (można lekko nasączyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem pudrem).
Do rondelka wlewamy wodę i sok z cytryny, następnie wsypujemy cukier oraz przesiewamy proszek budyniowy. Mieszamy trzepaczką składniki i zaczynamy gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy wierzch folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce masę budyniową. Krem wykładamy na biszkopty, następnie układamy herbatniki.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, dalej dodajemy cukier puder i miksując powoli dodajemy galaretkę. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem wykonujemy lukier. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy, aż uzyskamy lekko gęsty i płynny lukier. Smaruje wierzch biszkoptów i zostawiamy na ok. 15 minut w lodówce do stężenia.

ciasto cytrynowiec
ciasto cytrynowiec
ciasto cytrynowiec

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x