Ciasto biszkoptowiec bez pieczenia z pysznym kremem śmietankowym i kajmakiem. Przełożone biszkoptami i herbatnikami.
Doskonałe ciasto do przygotowania w kilka chwil dla osób początkujących.
Niesamowicie pyszne, lekkie i kremowe ciasto ze słodziutkim wnętrzem kajmakowym.
W sezonie letnim na wierzch można dodać galaretkę z owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BISZKOPTOWIEC
SKŁADNIKI:
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka Philadelphia lub Piątnica Twój smak
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
NASĄCZENIE
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 2 opakowania herbatników podłużnych
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty chwilkę zatapiamy w wodzie z sokiem i cukrem. Układamy w rzędach jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewany niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, przykrywamy herbatnikami i wykładamy krem kajmakowy. Następnie kolejna warstwa herbatników, pozostały krem oraz lekko nasączone biszkopty. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.


A czy można nasączyć biszkopty bez używania soku z cytryny? Lub zastąpić go czymś innym ?
Tak, można też nasączyć np. naparem z herbaty lub kawy :)