Znajdź swój przepis

Ciasto biszkoptowiec

1 marca, 2024

Ciasto biszkoptowiec bez pieczenia z pysznym kremem śmietankowym i kajmakiem. Przełożone biszkoptami i herbatnikami.

Doskonałe ciasto do przygotowania w kilka chwil dla osób początkujących.

Niesamowicie pyszne, lekkie i kremowe ciasto ze słodziutkim wnętrzem kajmakowym.

W sezonie letnim na wierzch można dodać galaretkę z owocami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BUDYNIOWIEC BEZ PIECZENIA

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

KREMÓWKA NA GOFRACH

ciasto biszkoptowiec

CIASTO BISZKOPTOWIEC

SKŁADNIKI:

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka Philadelphia lub Piątnica Twój smak
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

NASĄCZENIE

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 opakowania herbatników podłużnych
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty chwilkę zatapiamy w wodzie z sokiem i cukrem. Układamy w rzędach jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewany niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, przykrywamy herbatnikami i wykładamy krem kajmakowy. Następnie kolejna warstwa herbatników, pozostały krem oraz lekko nasączone biszkopty. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.

ciasto biszkoptowiec
ciasto biszkoptowiec

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można nasączyć biszkopty bez używania soku z cytryny? Lub zastąpić go czymś innym ?

    1. Tak, można też nasączyć np. naparem z herbaty lub kawy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x