Znajdź swój przepis

Budyniowiec bez pieczenia

5 lipca, 2023

Budyniowiec bez pieczenia to bardzo proste ciasto na biszkoptach z kremem budyniowym i owocami zatopionymi w galaretce.

Przepyszne ciasto, które jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

Krem budyniowy jest delikatny, kremowy i maślany. Świetnie pasuje do biszkoptów, natomiast galaretka razem z truskawkami świetnie orzeźwia.

Prosty przepis z kilku składników, a efekt przepyszny i do tego deser pięknie wygląda po przekrojeniu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK STRACIATELLA

CIASTO LENIWEJ SYNOWEJ

KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM

budynowiec bez pieczenia

BUDYNIOWIEC BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

  • 800 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 2 żółtka o temp. pokojowej
  • 300 g masła o temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 opakowania biszkoptów ok. 400 g

WARSTWA OWOCOWA

  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 800 ml gorącej wody
  • ok. 500 – 600 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie układamy podłużne biszkopty (można lekko namoczyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zaczną lekko tężeć.
W 200 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z odrobiną soli oraz cukrem. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy niewielkim strumieniem mieszaninę zimnego mleka. Gotujemy, aż budyń zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Krem wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i układamy drugą część biszkoptów, które możemy lekko nasączyć. Truskawki kroimy na kawałki, układamy na biszkoptach i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.

budynowiec bez pieczenia
budynowiec bez pieczenia

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x