Budyniowiec bez pieczenia to bardzo proste ciasto na biszkoptach z kremem budyniowym i owocami zatopionymi w galaretce.
Przepyszne ciasto, które jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Krem budyniowy jest delikatny, kremowy i maślany. Świetnie pasuje do biszkoptów, natomiast galaretka razem z truskawkami świetnie orzeźwia.
Prosty przepis z kilku składników, a efekt przepyszny i do tego deser pięknie wygląda po przekrojeniu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BUDYNIOWIEC BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
- 800 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 300 g masła o temp. pokojowej
- szczypta soli
- 2 opakowania biszkoptów ok. 400 g
WARSTWA OWOCOWA
- 2 x galaretka truskawkowa
- 800 ml gorącej wody
- ok. 500 – 600 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie układamy podłużne biszkopty (można lekko namoczyć w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zaczną lekko tężeć.
W 200 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z odrobiną soli oraz cukrem. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy niewielkim strumieniem mieszaninę zimnego mleka. Gotujemy, aż budyń zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Krem wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i układamy drugą część biszkoptów, które możemy lekko nasączyć. Truskawki kroimy na kawałki, układamy na biszkoptach i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.