Znajdź swój przepis

Sernik królewski

19 grudnia, 2023

Sernik królewski tradycyjnie wypiekany w święta. Pyszny i delikatny serniki pomiędzy warstwami kruchego ciasta kakaowego.

Sernik jest lekki, dosyć puszysty i wilgotny. Jeśli lubisz do masy serowej możesz dodać skórkę kandyzowaną pomarańczową, rodzynki lub otartą skórkę z cytryny.

Sernik idealnie pasuje do ciasta kruchego z dodatkiem kakao.

Sernik będzie pysznym dopełnieniem świątecznego stołu, uroczystych spotkań lub urodzin.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ

SERNIK NA HERBATNIKACH

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

sernik królewski

SERNIK KRÓLEWSKI

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO KAKAOWE

  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko
  • 1 zimne żółtko
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego np. z wiaderka
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dalej dodajemy jajko, żółtko oraz szczyptę soli i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wylepiamy po kawałku dno formy i wyrównujemy wierzch np. szklanką lub małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez kilka minut razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce twaróg. Przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz wlewamy śmietankę. Białka miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Wykładamy na podpieczony spód i ścieramy drugą część ciasta na wierzch. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylamy i zostawiamy do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony wkładamy do lodówki na całą noc.

sernik królewski
sernik królewski

Dołącz do dyskusji

  1. Nie wiem dlaczego ale kruche ciasto wyszło twarde co mogło pójść nie tak?Wszystko robione według przepisu czy jak położy to trochę zmìęknie?

  2. Wyszedl smakowity.

  3. 1) Pieczemy z termoobiegiem, czy góra dół?
    2) Dodajemy żółtka naprzemiennie z twarogiem, czy najpierw żółtka, później twaróg?
    3) Na jakich obrotach mieszamy podczas dodawania żółtek twarogu oraz pozostałych składników?

    1. Pieczemy bez termoobiegu. Żółtka dodajemy po jednym, następnie dodajemy po łyżce twaróg do żółtek. Zazwyczaj dodaje żółtka oraz twaróg na średnich obrotach miksera :) Pozdrawiam.

  4. A jest w przepisie🙈 24×24

  5. A na jaki rozmiar blachy to jest przepis? :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x