Znajdź swój przepis

Miodownik z orzechami

20 grudnia, 2023

Miodownik z orzechami na wierzchu oraz kremem z kaszy manny. Przepyszne świąteczne ciasto miodowe z chrupiącymi orzechami.

Ciasto można wykonać nawet na 2 – 3 dni przed świętami i przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu np. lodówce. Blaty miodowe zmiękną i będą wręcz rozpływały się w ustach.

Leciutki i delikatny krem grysikowy z kaszą manną jest przepysznym dopełnieniem ciasta.

Jeśli lubisz lekko kwaśne przełamanie w cieście, wystarczy rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego.

Ciasto będzie idealne na Święta, ale również na imprezy, spotkania rodzinne lub urodziny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIODOWNIK

CIASTO ORZECH WŁOSKI

MIODOWNIK Z SERNIKIEM

miodownik

MIODOWNIK Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO MIODOWE

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 zimne jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

WARSTWA ORZECHOWA

  • 300 g orzechów np. włoskich lub mieszanki orzechów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 3 łyżki miodu

KREM Z KASZY MANNY

  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła o temp. pokojowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą. Dodajemy kawałki zimnego masła, cukier, miód, jajka oraz śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto, następnie dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do lodówki. Natomiast drugą wylepiamy dno formy (jeśli ciasto się lekko klei warto dłonie lekko moczyć w wodzie). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
W międzyczasie wykonujemy warstwę orzechową. Orzechy drobno siekamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy cukier, miód oraz masło i gotujemy ok. 10 minut.
Wypieczony spód przekładamy na bok i ponownie wykładamy papierem formę. Wylepiamy dno pozostałym ciastem i na wierzch wykładamy gorącą masę orzechową. Pieczemy identycznie jak poprzednio.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, kaszkę i gotujemy, aż powstanie gęsta masa grysikowa. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy ok. 2 – 3 minuty, następnie dodajemy po łyżce ostudzoną masę grysikową. Powstały krem wykładamy na blat miodowy i przykrywamy warstwą ciasta z orzechami. Wkładamy do lodówki na minimum jedną noc.

miodownik
miodownik

Dołącz do dyskusji

  1. Czy warstwa orzechowa jest bardzo twarda?

  2. Witam, żeby upiec miodownik w większej blaszce 25×35 jak trzeba zwiększyć proporcje? Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x