Miodownik z orzechami na wierzchu oraz kremem z kaszy manny. Przepyszne świąteczne ciasto miodowe z chrupiącymi orzechami.
Ciasto można wykonać nawet na 2 – 3 dni przed świętami i przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu np. lodówce. Blaty miodowe zmiękną i będą wręcz rozpływały się w ustach.
Leciutki i delikatny krem grysikowy z kaszą manną jest przepysznym dopełnieniem ciasta.
Jeśli lubisz lekko kwaśne przełamanie w cieście, wystarczy rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego.
Ciasto będzie idealne na Święta, ale również na imprezy, spotkania rodzinne lub urodziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIODOWNIK Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 zimne jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
WARSTWA ORZECHOWA
- 300 g orzechów np. włoskich lub mieszanki orzechów
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g masła
- 3 łyżki miodu
KREM Z KASZY MANNY
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g masła o temp. pokojowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą. Dodajemy kawałki zimnego masła, cukier, miód, jajka oraz śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto, następnie dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do lodówki. Natomiast drugą wylepiamy dno formy (jeśli ciasto się lekko klei warto dłonie lekko moczyć w wodzie). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
W międzyczasie wykonujemy warstwę orzechową. Orzechy drobno siekamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy cukier, miód oraz masło i gotujemy ok. 10 minut.
Wypieczony spód przekładamy na bok i ponownie wykładamy papierem formę. Wylepiamy dno pozostałym ciastem i na wierzch wykładamy gorącą masę orzechową. Pieczemy identycznie jak poprzednio.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, kaszkę i gotujemy, aż powstanie gęsta masa grysikowa. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy ok. 2 – 3 minuty, następnie dodajemy po łyżce ostudzoną masę grysikową. Powstały krem wykładamy na blat miodowy i przykrywamy warstwą ciasta z orzechami. Wkładamy do lodówki na minimum jedną noc.


Miód tylko i wyłącznie płynny? Czy można rozpuścisz 2 łyżki miodu skrystalizowanego ?
Można :)
Czy warstwa orzechowa jest bardzo twarda?
Nie :)
Witam, żeby upiec miodownik w większej blaszce 25×35 jak trzeba zwiększyć proporcje? Pozdrawiam
Tak o 1/4 :)